Grupa mladića napala LGBT aktivistu - Vijesti.me
NOVI NAPAD U PODGORICI

Grupa mladića napala LGBT aktivistu

"Susrela ga je grupa mladića, a jedan od njih ga je pitao ima li upaljač kako bi ovaj zapalio cigarete. R.B. je izvadio svoj upaljač i krenuo da ga doda mladiću, kada ga je on iznenada, udario u lice”

LGBT aktivista
LGBT aktivista (Foto: LGBT Forum Progres)

Grupa nepoznatih mladića napala je juče, u 21.25 sati, R.B. (22), člana LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centara. Kako bi članove, aktiviste i imovinu spasili od daljih pritisaka i nasilja, u LGBT Forumu Progres razmišljaju o zamrzavanju daljeg javnog djelovanja.

“R.B. koji je domaćin LGBTIQ Socijalnog centra uputio se u večernji izlazak sa namjerom da se sretne sa prijateljima. Susrela ga je grupa mladića, a jedan od njih ga je pitao ima li upaljač kako bi ovaj zapalio cigarete. R.B. je izvadio svoj upaljač i krenuo da ga doda mladiću, kada ga je on iznenada, udario u lice”, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Kako se navodi u saopštenju, R.B. je uspio da se otrgne a napadač i ostali iz grupe su mu dovikivali “Pe****ino jedna, je**m li ti majku”.

Nakon incidenta R.B. se obratio LGBT Forumu Progres nakon čega je uspostavljen brz kontakt sa policijom. 

“Interesovanje za ovaj incident, telefonskim putem, iskazao je sami vrh podgoričke i crnogorske policije. Policija je žrtvu odvela do Urgentnog centra, gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede glave, konkretno hematom u predjelu ispod lijevog oka”, ističe se u saopštenju.

R.B. je u CB Podgorica dao izjavu. 

Prethodno se, istog dana, desio manji incident. U istoj ulici grupa osoba, uglavnom maloljetnika, R.B. su vrijeđali povodom seksualne orijentacije.

“Zbog toga je R.B. posjetio jednog od tih lica i skrenuo im pažnju”, navodi se u saopštenju.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar ponovo ocjenjuju da bez ozbiljnog i snažnog integrisanja LGBT tematike u zvanično obrazovanje, nema napretka na polju unapređenja prihvatanja LGBT osoba u crnogorsko društvo.

Podsjećaju da do danas nije rasvijetljen nijedan napad na prostorije LGBTIQ Socijalni centar, niti na jednog LGBT aktivistu.

“Jedini društveni i kulturni centar LGBT zajednice u Crnoj Gori, napadnut je 26 puta tokom 2014.godine i pri tome više puta demoliran”, podsjećaju u LGBT Forumu Progres.

U namjeri da na visokom političkom nivou skrenu pažnju na pitanja bezbjednosti LGBT zajednice, LGBT Forum Progres je odustao od Memoranduma o saradnji sa crnogorskom policijom. 

Nakon toga je izvršni direktor te ortganizacije Stevan Milivojević zamrzao svoje članstvo u Savjetu za zaštitu od diskriminacije.

“Kako nema nikakvog napretka po bilo kakvom pitanja, najozbiljnije razmatramo opciju o zamrzavanju i daljeg javnog djelovanja naših organizacija kako bismo članove i aktiviste i imovinu koju koristimo pokušali spasiti od daljih pritisaka i nasilja. Nažaost, mišljenja smo da nekima u Crnoj Gori, posebnio u strukturama vlasti ne odgovara svestran i inkluzivan koncept prava LGBT osoba i njihove društvene integracije koji mi snažno promovišemo i zastupamo”, zaključeno je u saopštenju.


Najčitanije iz sekcije Zabava