HRA: VDT sporazumom sa Vukovićem nipodaštava napad na Softića - Vijesti.me
"DA SE NAĐU ODGOVORNI U TUŽILAŠTVU"

HRA: VDT sporazumom sa Vukovićem nipodaštava napad na Softića

"VDT nije obezbijedio ni da se istraga nastavi, ni da se pokrene bilo kakav postupak protiv onih koji su odgovorni za nedjelotvornu istragu...", navode iz HRA

Draško Vuković
Draško Vuković (Foto: Facebook)

Zaključivanjem sporazuma o priznanju krivice sa Draškom Vukovićem, koji je priznao da je lažno svjedočio o napadačima na novinara Tufika Softića i pristao da za to plati novčanu kaznu od 1700 eura, državno tužilaštvo nipodaštava problem neistraženog pokušaja ubistva novinara Softića, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

"Softić je sumnjao da je Vuković, pripadnik klana Darka Šarića, učestvovao u organizaciji napada na njega još 2007. godine kada je o tome i obavijestio policiju. Međutim, Vuković je u istrazi tog slučaja prvi put saslušan 
tek sedam godina kasnije i to na njegovu inicijativu, kada je došao da lažno prijavi tri osobe, protiv kojih je država onda godinu i po dana bezuspješno vodila istragu. Državno tužilaštvo je sada procijenilo da takav postupak zaslužuje samo 1700 eura kazne i ništa više", navodi se u saopštenju.

U pismu koje su direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević i advokat Tufika Softića Dalibor Tomović uputili Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću 18. januara 2016. godine tražeći da VDT pokrene postupke utvrđivanja odgovornosti policajaca i zaposlenih u državnom tužilaštvu koji su odgovorni za to što u slučaju istrage ovog napada očigledno nije sprovedena djelotvorna istraga u skladu s evropskim standardima ljudskih prava, postavljeno je i pitanje da li će tužilaštvo goniti Vukovića zbog toga što je u postupku istrage dao lažan iskaz na osnovu koga je istraga vođena protiv tri osobe skoro dvije godine.

"Deset mjeseci kasnije, VDT nije obezbijedio ni da se istraga nastavi, ni da se pokrene bilo kakav postupak protiv onih koji su odgovorni za nedjelotvornu istragu, već je jedino zaključen sporazum sa Vukovićem o priznanju krivice za lažno svjedočenje koje je godinu i po dana istragu dezavuisalo istragu.  Poslije svega ostaje i pitanje zašto je Vuković lažno svjedočio? U čijem je interesu to učinio i zašto nema nikakvih naznaka da to državno tužilaštvo uopšte zanima", navodi se u saopštenju HRA.