Imperija Kalića pod privremenim patronatom države - Vijesti.me
ŠTA SVE IMAJU ROŽAJCI

Imperija Kalića pod privremenim patronatom države

Zahtjevom specijalnog tužioca, između ostalog, privremeno je oduzet hotel „Тšajk" i „Rožaje", kafe bar "Tajson", benzinske pumpe „М Petrol", zemljišta, stanovi, putničkih vozila, akcije i novac

Safet Kalić, Amina Kalić, džip
Safet Kalić, Amina Kalić, džip (Foto: Vijesti)

Samo dan nakon što je raspisana potjernica za Rožajcem Safetom Kalićem 4. avgusta 2011.  sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vukomir Bošković usvojio je zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i odredio da se privremeno oduzme imovina te porodice.

Privremeno je oduzeta imovina Safeta Kalića, njegovog brata Mersudina, supruge Amine ali i Safetove sestre Mersade i zeta Ernesa Šabotića.

Imovina Kalića privremeno je oduzeta u okviru finansijske istrage, a tek nakon pravosnažne presude znaće se da li će imperija u Rožajama ostati u njihovom ili vlasništvu države.

Finansijskom istragom utvrđeno je da Kalići posjeduju imovinu višemilionske vrijednosti.

Zahtjevom specijalnog tužioca, između ostalog, privremeno je oduzet hotel „Тšajk" i „Rožaje", kafe bar "Tajson", benzinske pumpe „М Petrol", zemljišta, stanovi, putničkih vozila, akcije i novac. U zahtjevu se navodi da su od Safeta Kalića privremeno oduzeti stanovi na Svetom Stefanu - 92 m2 i u Podgorici - 192 kvadrata, kao i parcele u Rožajama od 62 m2 i 1343 kvadrata i 35.471 m2 u mjestu Koljeno a i automobil „mercedes 320".

Njegov brat Mersudin privremeno je ostao bez „hamera „H2V-86 OL "i "rendž rovera" 4,6HSE i BMWX-6.

Safetova supruga Amina ostala je do daljenjeg bez "kombija VW multivan T5 2.5 TDI", bijelog "land rovera" tipa "rejndž rover sport 3.6 V8TD" i ,,audija A6".

U okviru zahtjeva za prošireno oduzimanje imovine specijalni tužilac je tražio i da se privremeno oduzme imovina koja se vodi na majku Safeta i Mersudina Kalića, Sadiku, a riječ je o nekretninama u Podgorici - stambenom objektu na lokaciji DUP Gorica u Ulcinjskoj ulici, površine 150 m2 i dvije garaže u istoj zgradi od po 18 kvadrata. Na Sadikino ime je i zemljište u mjestu Plumci i u Rožajama od 2.651 m2 11.083 kvadrata.Privremeno je oduzeta i imovina Safetove i Mersudinove sestre Mersade Šabotić, a tiče se stana u podgoričkom naselju Momišići 86m2, vozila "land rover" tip rendž rover 4.4 i „golf 1.9 TDI". Njen muž, odnosno zet Kalića, Ernest Šabotić ostaće bez vozila ,,VW pheaton" 5.0 V10.

I preduzeće "Tajson", čiji su osnivači supružnici Safet i Amina Kalić, na spisku je specijalnog tužioca za privremeno oduzimanje. Ta firma ima zemljište u Rožajama od 3.675 m2 i nepokretnosti -hotel "Rožaje" od 2.308 kvadrata izgrađen na zemljištu površine 741 m2. Privremeno je oduzeta i imovina rožajskog preduzeća „Turjak" čiji je vlasnik od 94,58 odsto akcija „М Petrol" DOO Rožaje, a osnivač sestra Mersada

Od firme „Turjak" odzet je i autobus TAM 130 A8 i „reno 21 D". Od firme "Kristal" AD Rožaje, koja je u vlasništvu 84,17 odsto akcija firme „Daut & Daut" DOO Rožaje, čiji je osnivač i izvršni direktor Safet Kalić traži se oduzimanje nepokretnosti u Rožajama i zemljište 11.451 m2.

Od firme "Daut & Daut" DOO Rožaje privremeno je oduzeto 391.930 akcija emitenta „Krag" - „Kristal" AD Rožaje koje su evidentirane u Centralnoj depozitarnoj agenciji.

Od firme „М Petrol" DOO Rožaje priremeno je oduzeto 31.780 akcija emitenta "Turj" („Turjak" AD Rožaje) i 1604 akcija „Kristal" AD Rožaje. Na spisku za oduzimanje su bile i nekretnine upisane u Bijeloj Crkvi u bloku 3 zvanoj „Žute litice" površine 9.200m2 ,na kojoj se nalaze benzinska stanica površine 500m2, privredna zgrada od 413 m2, "Shop centar", "Restoran", "Auto perionica" i „Auto kozmetika", parking površine 800m2, park od 450m2 i put od 1.500m2. Na spisku za privremeno oduzimanje od te firme su i teretna vozila ,,folksvagen kedi furgon" 2.0P-DSDI, "mercedes benz vito" 108CDI.

Iz dokumentacije pribavljene od Poreske uprave utvrđeno je da su firme Kalića „Daut&Daut" DOORožaje, "Tajson", "Turjak", "M Petrol" i "Kristal" posljednjih godina poslovale sa gubicima.

Iz bankarske dokumentacije, pribavljene od CKB AD Podgorica, specijalno tužilaštvo je utvrdilo da je firmi „Daut &Daut" u 2006 i 2007.godini po osnovu zaključenih ugovora o kreditu uplaćen novac u iznosu od 450.000 eura, dok je „Тајsonu" po istom osnovu iz 2008 i 2009. uplaćeno 3.930.000 eura. Iz bankarske i finansijske dokumentacije koja se odnosi na poslovanje "Daut &Daut", "Tajson", "Turjak", "M Petrol" i „Kristal" utvrđeno je da je od 2006. do ove godine na račune „Daut &Daut", "Tajson" i hotel „Rožaje" uplaćeno 7.258.195,89 eura, bez pravnog osnova. Navedeni novac, prema bankarskim nalozima, donosili su i uplaćivali Mersudin, Safet i Amina Kalić.


Najčitanije iz sekcije Zabava