Izdavački poduhat godine: Srpsko-romski rječnik - Vijesti.me
SAJAM KNJIGA

Izdavački poduhat godine: Srpsko-romski rječnik

Žiri je ocijenio da je rječnik “više nego odličan lingvistički naučni rad – to je strahovit doprinos održavanju veoma stare kulture"

Sajam knjiga
Sajam knjiga (Foto: pgsajamknjiga.org)

Najbolji izdavač na Sedmom međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici je izdavačka kuća “Arhipelag” iz Beograda, odlučio je tročlani žiri u sastavu prof. Siniša Jelušič (predsjednik), prof. Slavica Perović i Marina Vešović.

Za izdavački poduhvat, nagrada je dodijeljena kući “Prometej” za izdanje “Srpsko-romski rječnik”. Srpsko-romski rečnik ima 50.000 riječi sa gramatikom i pravopisnim savjetnikom. Rječnik je napisao pravnik, novinar i publicista Bajram Haliti.

Žiri je ocijenio da je rječnik “više nego odličan lingvistički naučni rad – to je strahovit doprinos održavanju veoma stare kulture. Kulture, i ovo se mora naglasiti, kojoj nedostaje zaštita nacionalnih struktura”.

“Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori” Tatjane Pejović i prof. Aleksandra Čilikova je najbolje opremljeno umjetničko izdanje

Žiri je namijenio tu nagradu izdavačkom poduhvatu Nove knjige iz Podgorice i Štampar Makarija iz Beograda za “Ivo Andrić, sabrana djela u 20 tomova”, ali zbog podudaranja dobitnika i organizatora Sajma, odlučili su da se nagrada dodijeli iskljucivo onima koji su kandidovali svoje knjige.

Ovo je prvi komplet Sabranih djela u kojem se našao jedan broj novih tekstova koji su od 1981. godine iz Andrićeve ostavštine i fonda. Riječ je o novim tekstovima proze, eseja, zapisa, dnevnika i pisama.

Nagrada za CID

Za najbolju ediciju dobila je nagradu izdavačka kuća CID za za “Sinteze, reprezentativan izbor istoričara, filozofa i sociologa, kao što su Samjuel Hantington, Fernand Brodel, Alen Turen, Peter Sloterdik...

Najbolje opremljena edicija je “Gospodarska misao” “Naklade MA-TE d.o.o” za marketing tehnologije

Za unapređenje dječijeg izdavaštva nagrađen je “LEO-COMMERCE” iz Beograda za trodimenzionalne knjige, odnosno ediciju “Pčelica”. “Njihova ilustrovana i edukativna tvrdokoričena knjiga na najjednostavniji način oslikava prve pojmove koje svako dete treba da nauči”, obrazložio je žiri.

“Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori” Tatjane Pejović i prof. Aleksandra Čilikova je najbolje opremljeno umjetničko izdanje ( “Oktoih”Podgorica, i “Štampar Makarije“ Beograd). . Urednik izdanja je mr Lazar Pejović koji je ujedno likovno i tehnički opremio, dok je njen dizajn osmislila mr Ana Matić.

Restauracija i rekonstrukcija

Najbolje opremljena edicija je “Gospodarska misao” “Naklade MA-TE d.o.o” za marketing tehnologije.

“Persepolis” knjiga sa štanda Iranskog kulturnog centra u izdanju minustarstva kulture Irana je najbolje opremljena knjiga.

Nacionalna biblioteka Đurađ Crnojević je prema mišljenju žirija imala najbolje opremljen štand

“Persepolis po svemu izuzetnoj opremi predstavlja restauraciju i rekonstrukciju drevne persijske civilizacije. Riječ je o multimedijalnom izdanju, s obzirom da, izuzev reprezentativno opremljene knjige, izdanje sadrži i DVD izdanje”, obrazložio je žiri.

Istu nagradu je dobila i monografija „Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“ autora Radojice Raša Pavićevića (Pobjeda, 2011) jer “ima za cilj da čitaocima omogući potpuno sagledavanje jednog velikog fortifikacijskog sistema koji je u dugom nizu godina, ne bez razloga, nastojao na prostoru Crne Gore, razvijao se i funkcionisao”.

Nacionalna biblioteka Đurađ Crnojević je prema mišljenju žirija imala najbolje opremljen štand jer je iz bogate kolekcije za izložbu odabrala 50 reprezentativnih primjeraka starih i rijetkih publikacija.


Najčitanije iz sekcije Zabava