Jabuka - pravi džoker za dijetu - Vijesti.me
ZDRAV zalogaj

Jabuka - pravi džoker za dijetu

Ona nije lijek za neku konkretnu bolest, ali ima moć da spriječi mnoge bolesti; ona je, takođe, i dodatno prirodno ljekovito sredstvo za mnoge bolesti

Od kad se pojavila na sceni u rajskom vrtu, bila je i ostala simbol zdravlja i ljepote. Uzgaja se duže nego što o tome postoje zapisi. Ruža po pripadnosti, još su Grci i Rimljani uzgajali različite sorte, a pitoma jabuka je porijeklom iz južnog Sibira i Azije.

Ona nije lijek za neku konkretnu bolest, ali ima moć da spriječi mnoge bolesti; ona je, takođe, i dodatno prirodno ljekovito sredstvo za mnoge bolesti. Svi potrebni nutrijenti prisutni su makar u minimalnim količinama.

Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini
U jabuci je najviše vode, zatim ugljenih hidrata i dosta dijetnih vlakana. Masti ima u koštici.

Bioflavonoidi i drugi antioksidansi – da vas ne opterećujem imenima koja se teško pamte, zajedno sa vitaminima i mineralima, čine dobro uigran tim koji efikasno pomaže imunološki sistem u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. U prevodu – brane nas od infekcija i malignih bolesti.

Pektin sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi; zajedno sa taninom snižava povišeni holesterol, čime se smanjuje rizik od tromboze i ateroskleroze. Pektin i celuloza regulišu probavu, stabilizuju crijevnu floru i pomažu kako kod proliva, tako i kod opstipacije i zatvora.

Da li su jabuke slatke ili kisele, zavisi od odnosa šećera (glukoza, fruktoza, saharoza) i organskih kiselina (jabučna, limunska, mravlja, karbonska).

Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Tu je još i fluor koji sprečava karijes. Kalcijum i fosfor učestvuju u izgradnji kostiju i zuba.

Sadrži serotonin, pa neki kažu da je u podizanju raspoloženja uspješnija od čokolade
Jabuka utiče na baznost krvi i mokraće, što je značajno kod komplikacija u trudnoći, šećerne bolesti, bolesti srca, bubrega i jetre. Zato je ovo voće važno i za one koji jedu dosta mesa, jer se u njihovom organizmu javlja problem dodatnog zakiseljavanja krvi.

Džoker za dijetu - ima dosta kalijuma koji potiče izlučivanje suvišne tečnosti, pa je zgodna za mršavljenje. Fruktoza zadovoljava želju za slatkim bez velikih promjena koncentacije glukoze u krvi, pa se ne izlučuje ni hormon insulin koji inače učestvuje u skladištenju šećera i stvaranju masti iz šećera.

Zbog visokog udjela vode, uspješno gasi žeđ. Glukoza i fruktoza daju organizmu energiju, sprečavaju umor i gubitak koncentracije – to je čini poželjnom poslije napornog treninga.

Sadrži serotonin, pa neki kažu da je u podizanju raspoloženja uspješnija od čokolade.

Osim kolača sa jabukama, podsjećam vas na svježe jabuke, svježe cijeđeni sok, salate sa jabukama začinjene jabukovim sirćetom.

I jedite čips! Da, dobro ste pročitali: isijecite jabuku na tanke režnjeve i sušite u rerni na 70 C, dok ne dobijete fini čips od jabuke.

www.ordinacijabalans.me


Najčitanije iz sekcije Zabava