Janjušević: Samo novca fali da budemo u svjetskom vrhu - Vijesti.me
PRAKTIČNO STRELJAŠTVO

Janjušević: Samo novca fali da budemo u svjetskom vrhu

Crnogorski takmičari nižu uspjehe u praktičnom streljaštvu

Milorad Janjušević
Milorad Janjušević (Foto: Privatna arhiva)

Iako bez standardnih prvotimaca Nikole Vujovića i Saše Vujoševića, crnogorska selekcija osvojila je ekipno zlato u praktičnom streljaštvu na „Safari kupu” u Nišu. Tradicionalna ljubav prema oružju učinila je da praktično streljaštvo napreduje ogromnim koracima u Crnoj Gori, u kojoj se tokom dvije lige (zimska i ljetnja) takmiči 110 takmičara iz devet klubova.

"Naši rezultati su respektabilni imajući u vidu podatak da u pripremi za najveća takmičenja naši konkurenti imaju mogućnost da ispucaju 10 puta više metaka. Ipak, od zlatne ekipne i pojedinačne medalje na turniru treće kategorije 2006. godine na Vlašiću, uspijevamo da budemo konkurentni", kazao je Milorad-Miško Janjušević, jedini profesionalac u crnogorskom timu i rukovodilac Crnogorskog saveza praktičnog streljaštva.

On je ove sezone osvojio tri bronze na turnirima treće kategorije (Evropsko prvenstvo je četvrta, a Svjetsko je najveća, peta), s tim što je na pobjedničkom postolju bio i na Minhen openu.

"Ekipno  su Njemci i Česi najbolji na svijetu, mada je najbolji takmičar Francuz Erik Grofel, prvak svijeta u nekoliko disciplina. On je bio i naš gost pet dana, što nam je puno značilo u unapređenju treninga. Za sada nastupamo samo u disciplini produkcija, to su svima dostupni pištolji kalibra 9 milimetara, a i municija je za njih najjeftinija. Pripremamo, doduše, za naredno EP i SP i 15-ak takmičara u disciplini standard, u koju je prešao i naš prvotimac Žarko Radović".

Imamo odličnu saradnju sa Igorom Vušurovićem iz Uprave za mlade i sport, a nadamo se prijemu na OI, kako bi ovaj sport privukao i više novca i mogućnosti. Naša asocijacija IPSC sa sjedištem u Kanadi je jedinstvena u svijetu i apliciraće za OI, a i naš nacionalni Savez dobija sve pohvale za rad" naglasio je Janjušević, koji je instruktor i vlasnik strelišta „Češka zbrojevka” u Danilovgradu.

"Praktično streljaštvo je neuporedivo uzbudljivije od klasičnog. Pokretne su i mete i takmičari u različitim situacijama, najviše ih je na SP, čak i do 36. Mi 7. juna imamo turnir na strelištu u Danilovgradu i pozivamo zainteresovane da prisustvuju i upoznaju sa ovim sportom. Veliko je interesovanje, mada je problem novac, jer za jedno takmičenje u Njemačkoj treba izdvojiti i do 700 eura. Mada mi se svi u ovom sportu pomažemo i ja kao vlasnik strelišta sviom klubovima ga ustupam bez nadoknade. Imamo i najbolji sistem takmičenja, jer organizujemo zimsku ligu, a ekipne i pojedinačne bodove prenosimo u regularnu, tzv. ljetnju ligu. Sabiramo i bodove sa međunarodnih turnira u Crnoj Gori i tako dobijamo pobjedničku ekipu i pojedinačne prvake. Taj sistme takmičenja bez velike pauze pomaže nam da budemo bolji od takmičara iz regiona, kazao je osmostruki uzastopni prvak Crne Gore, Janjušević. 

"Naredni međunarodni turnir i to veoma jak, treće kategorije, kod nas će se održati u avgustu. Mi smo već deset godina punopravni član Svjetske federacije, i učestvovali smo kao crnogorska reprezentacija na SP u Ekvadoru godinu prije nezavisnosti. Naši gosti bili su i čelnici IPSC-a, kod kojih uživamo veliko poštovanje i uvažavanje načinom našeg rada i funkcionisanja", rekao je Janjušević i dodao da uz produkciju i standard, u praktičnom streljaštvu su još zastupljene discipline - open, revolver i klasik. 


Najčitanije iz sekcije Zabava