Kamp za kamernu muziku: Muziciranje određeno ljepotom kontrasta - Vijesti.me
koncerti za kraj

Kamp za kamernu muziku: Muziciranje određeno ljepotom kontrasta

Treći Ljetnji kamp za kamernu muziku održan je od 8. do 15. avgusta

Koncertnim izvođenjem opusa Baha, Mocarta, Bramsa, Sen Sansa, Doplera, Arnolda i Bulanže, te orkestarskim i kamernim formacijama polaznika mladih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva, završen je treći Ljetnji kamp za kamernu muziku, održan od 8. do 15. avgusta na Ivanovim koritima.

Ovaj zanimljivi i, za domaće prilike posve novi vid ljetnjeg muziciranja, već treću godinu okuplja sve više zainteresovanih mladih muzičara raznih nivoa obrazovanja, i uz kvalitetne mentore, umjetnike sa bogatim iskustvom i biografijama, kamerna muzika postaje novi i važan segment u njhovoj edukaciji, što je zapravo i poenta ovog projekta KIC-a “Budo Tomović”, preciznije, muzičke urednice Maje Popović, sufinansiranog i podržanog od Ministarstva kulture Crne Gore.

Idejni pokretač ove ljetnje škole je Mihael Šnur, veliki ljubitelj muzike i doskorašnji drugi sekretar u Ambasadi Njemačke u Crnoj Gori, koji se i kao flautista dostojno predstavio u kvartetu na koncertima u cetinjskoj sali Ministarstva kulture i podgorićkom KIC-u. Učenici muzičkih škola iz Crne Gore i regiona, podržani starijim kolegama iz Njemačke, Japana, USA, Makedonije radili su u orkestru pod dirigentskim vođstvom austrijske umjetnice i fenomenalne dirigentice Elizabet Atl. Klavirska trija i kamerni ansambli radili su sa poznatom crnogorsko-njemačkom pijanisticom, kompozitorkom i pedagogom Tatjanom Prelević,  a rad sa ansamblima pomogli su i violinista Marko Simović, koncertmajstor orkestra, oboistkinja Nadica Ristić, flautistkinja Aleksandra Grebović, i dr. Elizabet Atl je, podržana sekcijskim radom vođa grupa (Marko Simović, Tomoko Sagava, Vanja Drašković i Vladimir Drobnjak) za sedam dana kampa napravila zaista funkcionalan kamerni orkestar u kojem mnogi đaci nisu do tada imali nikakva ozbiljnija orkestarska iskustva. U kamernim ansamblima svoj talenat i mogućnosti predstavili su učenici srenjih muzičkih škola Danilo Bujišić, Neda Stojkanović, Katarina Bogićević (violine), Nikolina Stepanović i Tamara Todorovska (violončela), Lara Bubanja i Veliša Seferović (klarinet), Lazar Muhadinović, Aleksandra Lutovac i Nikolina Pejović (flaute), Andrej Peterski, Nataša Dimovska, Damir Softić (oboe), klavirske dionice svirali su Andrija Jovović, Djina Perazić i Anastasija Aleksić.

Neizostavno je spomenuti i odlična sola profesionalaca, Marka Simovića u Bartokovim Rumunskim igrama, oboistkinje Nadice Ristić, Antona Melnikova (klarinet), flautistkinja Aleksandre Grebović i Lejle Hot, Vladimira Drobnjaka (violnčelo), u dinamičnim i rafiniranim   kontrastima i ljepoti zajedničkog muziciranja ovogodišnjeg “kamernog” kampa crnogorskog.

Umjetnici oduševili publiku

Koncerti polaznika kampa podijeljeni u cetinjski i podgorički repertoar (uzuzev zbilja najboljeg kamernog izvođenja - Sen Sansovog kvarteta u Kapriču na danske i ruske teme koji je, s izuzetkom dionice klarineta jedini izveden obje večeri u istom sastavu, te orkestarskog repertoara) okupili su mnogobrojnu publiku i u salu Ministarstva kulture i u podgorički (neklimatizovani) KIC. Prijestoničkom(e) koncertu prisustvovali su, baš kao nekad, pripadnici dinastije i diplomatije -  princ Nikola Petrović te francuska ambasadorka Veronik Brimo, nisu krili svoje oduševljenje izvođenjima mladih crnogorskih umjetnika, kao ni gosti iz ambasade SAD, Njemačke i dr.


Najčitanije iz sekcije Zabava