Keljmendi još ne mora da brine o imovini - Vijesti.me
NA CRNOJ LISTI SAD

Keljmendi još ne mora da brine o imovini

Američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio je Kaljmendija stranim narkobosom

Naser Keljmendi
Naser Keljmendi (Foto: Savo Prelević)

Nijedna međunarodna institucija, niti policijska organizacija ne može od crnogorskih vlasti tražiti da zamrznu imovinu bilo kome, pa ni kosovskom biznismenu Naseru Keljmendiju.

Taj posao, kako su saopštili “Vijestima” iz Uprave policije, u isključivoj je nadležnosti suda u Crnoj Gori, kada se za to steknu zakonski uslovi.

Oni su objasnili da je Interpol crnogorsku Upravu policije “samo” obavijesto o odluci Centralne banke SAD-a, da će američke vlasti tražiti blokadu imovine i novčanih transakcija Keljmnedija.

“Centralna banka SAD, niti bilo koja druga međunarodna institucija niti policijska organizacija ne može dostaviti Upravi policije zahtjev za zamrzavanje imovine, s obzirom da je u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, privremeno i trajno oduzimanje imovine u isključivoj nadležnosti suda u Crnoj Gori, kada se za to steknu zakonski uslovi. Prema tome, navedena informacija nam je proslijeđena na upoznavanje”, saopštili su iz UP.

EU daje preporuku

U evropskim državama, kako piše u odgovorima iz policije, dosadašnja praksa je da se u odnosu na ovakve odluke Centralne banke SAD, izjasne nadležna tijela Evropske unije.

“Komisija EU daje preporuku državama članicama EU, vezano za postupanje sa imovinom navedenog lica, ukoliko ista bude identifikovana na teritoriji država članica. U odnosu na navedeno, Crne Gora će kao država-kandidat za članstvo u EU posvetiti punu pažnju, kako odluci SAD-a, tako i eventualnoj odluci Evropske unije, i u skladu sa tim, preduzeti sve raspoložive zakonske mjere kako bi se ista ispoštovala”, kazali su iz policije.

Oni su pojasnili da se posredstvom Interpola razmjenjuju informacije i prosljeđuju zahtjevi koji se tiču policijske saradnje i policijskih istraga, a da im je, s obzirom da Centralna banka SAD nije policijski organ, navedena informacija od Interpola proslijeđena isključivo na upoznavanje.

“Međunarodne potjernice koje se raspisuju posredstvom Interpola, imaju karakter informacija koje su isključivo za sudsku i policijsku upotrebu. Shodno tome, podatak da li je za nekim licem raspisana međunarodna potjernica ili nije, ne može biti dostupan javnosti. Što se tiče Crne Gore, za Keljmendijem ne postoji raspisana potjernica na nacionalnom nivou”, saopšteno je iz crnogorske policije.

Američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio je Kaljmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na crnu listu američkih vlasti.

Sankcije za narkobosove

Obamin izvještaj objavljen je na sajtu Bijele kuće, a Vol strit žurnal pojasnio je da je predsjednik SAD poslao Kongresu pismo u kojem kaže da je nametnuo sankcije prema Zakonu o označavanju stranih narkobosova (Kingpin act), trojici trgovaca drogom.

“ Vjeruje se da Keljmendijeva organizacija švercuje kokain i heroin, kao i acetic anhydride, osnovni sastojak u proizvodnji heriona”

“Kosovski Albanac Naser Keljmendi , Meksikanac Hoze Antonio Soto Gastelum i Avganistanac Said Vzir Šar, trafikanti droge, imenovani su u pismu vođama Kongresa koje je Obama potpisao i koje se sastoji od jedne rečenice, uz naglašavanje snage Kingpin akta da nametne sankcije”, piše Vol strit žurnal.

Američke vlasti navele su da je Keljmendi , stanovnik Bosne i Hercegovine, ali da je kosovski Albanac koji vodi jednu od najjačih albanskih kriminalnih porodica na Balkanu.

“ Vjeruje se da Keljmendijeva organizacija švercuje kokain i heroin, kao i acetic anhydride, osnovni sastojak u proizvodnji heriona”, naveo je zvaničnik Vlade SAD Vol strit žurnalu.

"Vijestima" je u crnogorskoj policiji potvrđeno da američke bezbjednosne službe u okviru njihove istrage već godinu traže podatke o Keljmendiju, za kojeg smatraju da je glavni narkobos na Balkanu. Američke bezbjednosne službe DEA i FBI zainteresovale su se za Keljemendija nakon podataka da njegova kriminalna familija osim na Blakanu trgovinu drogom širi i na SAD.

Podaci o Keljmendiju i osobama bliskim njemu, ali i o albanskoj mafiji, vodi se u regionalnom projektu "Besa", gdje su policije dužne da razmjenjuju podatke.

Direktor Federalne policije BiH Dragan Lukač krajem aprila u Budvi je naveo da uskoro očekuje hapšenje Keljmendija i njemu bliskih osoba.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu “Vijestima” je prije dva dana potvrđeno da su tokom finansijske istrage firmi i imovine Keljemendija u Crnoj Gori prikupljeni podaci šta on sve u našoj državi posjeduje.

Ova istraga vodi se od početka ljeta 2011. godine, a tužilaštvo je dobilo ovlašćenje da se njom bavi nakon sumnje međunarodnih partnerskih službi da je Keljmendi novac zarađen od šverca droge ulagao u nekretnine od Ulcinja do Podgorice.

Sarajevski advokat Mithat Kočo kazao je prije dva dana u telefonskom razgovoru "Vijestima" da nema saznanja da su američke vlasti stavile na crnu listu njegovog klijenta Nasera Kaljmendija, ali i da će tražiti od američke ambasade u Sarajevu podatke o tome je li njegov klijent stavljen na listu nepoželjnih u SAD-u.

Šverc tekstila i zlata

Centar za istraživačko novinarstvo je objavio da je Keljmedni osuđivan u Peći 1976. zbog pokušaja ubistva, a da se do 80-ih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske.

Keljmendi u Crnoj Gori posjeduje hotel "Casa grande" u Donjem Štoju, zbog čije divlje gradnje se nedavno nagodio sa crnogorskim tužilaštvom pa je tako uplatio 10.000 eura na ime računa jedne ulcinjske škole i vrtića, jer je prihvatio krivicu da je hotel tokom 2009. i 2010. godine gradio bez građevinske dozvole.

Vjeruje se da Keljmendi posjeduje nekoliko placeva na luksuznim lokacijama u Ulcinju, ali i da je nekoliko stanova i kuća prepisano na imena njemu bliskih osoba. Zasad postoje osnovi sumnje da je on te nekretnine kupovao od novca iz nelegalnih poslova, ali i da je većinu imovine stekao zelenašenjem.

Tužilaštvo zvanično ima i podatak da je on vlasnik i luksuznog stana na Bulevara Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, ali i da njemu bliske osobe imaju nekoliko skupocjenih automobila i zavidan vozni park u Ulcinju.

Vrhovno državno tužilaštvo provjerava veći broj nekretnina u Crnoj Gori, za koje se vjeruje da su prepisane na imena ljudi bliskih Naseru Keljmendiju.

Osim u Crnoj Gori, on je vlasnik velike imovine u Sarajevu, Srbiji, Kosovu, Sloveniji i Dubaiju.


Najčitanije iz sekcije Zabava