Koliko državu košta "borba" protiv Šarića - Vijesti.me
NOVAC OD IZDAVANJA IMOVINE TROŠEN ZA ODRŽAVANJE ISTE

Koliko državu košta "borba" protiv Šarića

Kako je raspolagano privremeno oduzetom imovinom pravnosnažno oslobođenog Pljevljaka

Duško Šarić
Duško Šarić (Foto: Savo Prelević)

Privremeno oduzimanje imovine Pljevljaka Duška Šarića nije donijelo ništa dobro državi i građanima, jer je novac od izdavanja dijela tih nekretnina trošen za održavanje istih.

Iz odgovora iz te institucije, međutim, nije jasno da li su građani platili održavanje, obezbjeđenje i osiguranje objekata koji nisu otišli pod zakup.

Nijesu odgovorili koliko je koštalo održavanje imovine Pljevljaka pravosnažno oslobođenog za pranje novca i kolika je vrijednost imetka privremeno oduzetog 2011. godine, a iznajmljenog tek 2013. godine.

Šarić i njegov saradnik Jovica Lončar 27. septembra prošle godine, nakon tri osuđujuće presude, oslobođeni su optužbi za pranje više miliona eura, a sada tuže državu i traže oko 400.000 eura zbog neosnovanog pritvora.

Pumpe, mašine, noćni klub

Uprava za imovinu u zakup je davala pljevaljsku pumpu “Mat Petrol” sa pratećim sadržajem - kafe bar, prodavnica, autoperionica, parking, kao i građevinske mašine pljevlajskog preduzeća “Mat Company”, noćni klub “Municipium” i dvije fabrike betona.

Od iznajmljivanja pumpe i pratećih sadržaja prihodovali su oko 176.000 eura, dok su od rentiranja građevinskih mašina, noćnog kluba i fabrika inkasirali 154.000 eura.

Šarićeva imovina bila je zakupljena do 17. maja, nakon što je Viši sud u Bijelom Polju mjesec ranije donio rješenje o povraćaju priveremeno oduzete imovine i dostavio ga Upravi.

Mat petrol
Mat petrol(Foto: Goran Malidžan)

Preduzeće “Mat Petrol” sa pratećim sadržajem zakupila je pljevaljska kompanija “Elcom”, koja je prema ugovoru zaključenim 17. januara 2013. godine, plaćala 4.000 eura mjesečno.

Aneksom ugovora, međutim, od 5. novembra 2013. godine, zakupnina je smanjena na 2.500 eura mjesečno i to za period od 1. novembra 2013. do 1. aprila 2014. godine.

Mašine preduzeća “Mat Company”, noćni klub “Municipium” i fabrike betona iznajmljene su pljevljaskoj kompaniji “Tim Company” 1. avgusta 2014. godine, za 3.500 eura mjesečno.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, vlasnici firme “Tim company” su Miroslav Dujović i Branislav Vuković.

“Vijesti” su ranije objavile da je “Tim company”, povezana sa mrežom firmi bliskih Pljevljaku Darku Šariću kojem se u Beogradu sudi za šverc kokaina.

“Sredstva ostvarena od izdavanja u zakup privremeno oduzete imovine... su se deponovala kod banke u Crnoj Gori, a koristila su se za pokrivanje troškova upravljanja i održavanja oduzete imovine. Sredstva ostvarena od izdavanja u zakup su korišćenja za održavanje”.

“Uprava za imovinu je kroz model upravljanja uposlila radnike i eliminisala troškove čuvanja i održavanja objekata koji su privremeno oduzeti. Zakupci su preuzeli obavezu da uposle radnike koji su radili u tim objektima. Za neizdate objekte, kao i za sve objekte do izdavanja u zakup, Uprava za imovinu ima troškove oko održavanja, obezbjeđenja i osiguranja objekta. Takođe, sredstva dobijena izdavanjem privremeno oduzete imovine, uplaćuju se na poseban račun kod poslovne banke i koriste se za održavanje privremeno oduzete imovine”, navodi se u odgovorima iz Uprave za imovinu.

Duško Šarić uhapšen je 16. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo lišavanje slobode u međunarodnoj akciji “Loptice”. U pritvoru je bio do 22. aprila 2014. godine.

Sagovornici “Vijesti” iz dijela nevladinog sektora i opozicije nedavno su konstatovali da je crnogorsko pravosuđe Šariću, Lončaru i Kaliću “očistilo biografiju” od kriminala i omogućilo da od građana naplate greške koje su tokom suđenja učinili tužioci i sudije.

I Šarić će tužiti zbog oštećenja imovine?

Rožajac Safet Kalić, takođe oslobođen optužbi za pranje novca, ranije je tužio državu Crnu Goru zbog oštećenja privremeno oduzete imovine.

Podnio je tri tužbe koje se odnose na stvarnu štetu nastalu na Kalićevoj imovini i na otuđenje stvari iz njegovih objekata. Oduzeta imovina Kalića procjenjivala se na 28 miliona eura.
Istu mogućnost imaće Duško Šarić i Jovica Lončar, čija je imovina bila u rukama Uprave od 2011. do 2018. godine.

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužilteljka Đurđina Ivanović.

Dušku Šariću optužnicom se stavljalo na teret da je od oktobra 2007. godine do maja 2009. godine bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov brat Darko Šarić, koja je imala za cilj vršenje krvičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite finansijske dobiti i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Dušku Šariću i Jovici Lončaru optužnicom se stavljalo na teret i da su se u periodu od 24. juna 2006. do 28. februara 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 eura.


Najčitanije iz sekcije Zabava