Komentarisanje svakodnevice kroz prepoznatljiv vizuelni izraz - Vijesti.me
IZLOŽBA SLIKA TADIJE JANIČIĆA

Komentarisanje svakodnevice kroz prepoznatljiv vizuelni izraz

Slike iz ciklusa “Laki komadi” nastali su u posljednjih par godina, u “pauzama” od velikih formata

Tadija Janičić
Tadija Janičić

Izložba crnogorskog umjetnika Tadije Janičića, koji živi i stvara u Novom Sadu, otvorena je u beogradskoj galeriji Prototip. Na izložbi koja nosi naziv “Laki komadi”, Janičić koji je inače finalista nagrade “Mangelos”, predstavio je seriju novih slika, kojima nastavlja da prepoznatljivim vizuelnim izrazom komentariše svakodnevicu.

“Laki komadi” su nastali u zadnjih par godina, uglavnom stvarani u pauzama i odmorima od velikih formata, zbog čega je i cijela serija dobila takav naziv. Uprkos svemu umjetnik je zadržao prepoznatljiv stil i kao ključnu odliku svog rada izabrao je (auto)ironijsko poigravanje sa mitovima klasične i popularne kulture koji su dobro poznati i ukorijenjeni u našoj sredini.

Janičić (1980, Nikšić) je završio studije i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine u klasi profesora Milana Blanuše.

Izlagao je na 20 samostalnih i više desetina grupnih izložbi. Slike mu se nalaze u brojnim umjetničkim kolekcijama, među kojima je i umjetnička zbirka MSUV. Dobitnik je prstižnih nagrada za svoje stvaralaštvo.

Izložba u galeriji “Prototip” biće otvorena do 31. oktobra.


Najčitanije iz sekcije Zabava