Kraj najvećeg američkog sportskog prokletstva - Vijesti.me
BEJZBOL: ČIKAGO KABS PRVAK NAKON 1908.

Kraj najvećeg američkog sportskog prokletstva

Prokletstvo Kabsa trajalo je od 1945. godine a prethodnu titulu osvojili su davne 1908. godine

Čikago Cabs
Čikago Cabs (Foto: Reuters)

Prvak u bejzbolu je Čikago Kabs! U finalnoj seriji Kabs je bio bolji od Klivlenda sa 4:3, pošto je odlučujući meč dobio na stadionu rivala sa 8:7.

Tako je "palo" najveće američko sportsko prokletstvo, a navijači Čikaga su ga "skinuli" šetajući sa kozama oko stadiona, a najvatreniji navijač Kabsa, glumac Bil Marej je i poklanjao ulaznice... A najjeftinija je bila čak 1.300 dolara, dok je putem internet prodaje jedna karta čak prodata i za 270 hiljada zelenih novčanica.

A najduže prokletstvo u američkom sportu, Kabsi su zaslužili 1945. godine, kada su prethodno posljednji put igrali finale MLB lige.

Tada je grčki imigrant Viktor Sianis na jednu od utakmica finalne serije doveo i kozu, za koju je takođe platio ulaznicu. Nije mu bio dozvoljen ulazak uz obrazloženje "koza smrdi". Sianis je tada demonstrativno pošao i "bacio" prokletstvo" - NIkada više nećete osvojiti trofej! Bilo je to na početku utakmice serije u kojoj su Kabsi vodili sa 2:1, a finale su izgubili sa 4:3.

Vilijam Sianis
Vilijam Sianis(Foto: AP)

Kabsi, koji su posljednji put bili prvaci još davne 1908. godine, što je bila njihova druga titula, od Sianisovog prokletstva do 2006. godine nikada nijesu stigli do finala!

Trofej su osvojili na nevjerovatan način ove sezone, pošto su u finalu sa Klivlčendom gubili sa 3:1 u pobjedama. Iz takvog bilansa uspjeli su da u istoriji plej-ofa  MLB lige, pobijede samo pet klubova.

Nakon "palog" prokletstva Kabsa, najduži niz bez šampionske titule u amreričkom sportu sada je Arizona u NFL-u, koja je posljednji put bila prvak 1947. U najajčoj košarkaškoj ligi najduže je prokletstvo Sakramenta, koji na titulu čeka od 1951. godine.


Najčitanije iz sekcije Zabava