Berlinale u znaku ženskog stvaralaštva

Počasnog Zlatnog medveda za životno djelo će ove godine dobiti britanska glumica Šarlota Rempling i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Lilijane Kavani
304 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa filma “Dobrota stranca”, Foto: Michael Sohn/BETA
Ekipa filma “Dobrota stranca”, Foto: Michael Sohn/BETA

Ovogodišnji međunarodni filmski festival u Berlinu posvetio je veliku pažnju ženskom stvaralaštvu. Osim što je u takmičarskoj konkurenciji dosta filmova čiju režiju potpisuju pripadnice ljepšeg pola, francuska glumica Džulijet Binoš predvodi šestočlani žiri, a 69. izdanje manifestacije je preksinoć otvoreno svjetskom premijerom ostvarenja “The Kindness of Strangers” (Dobrota stranca), danske rediteljkeLone Šerfig.

Režiserka je tom prilikom kazala da nije lako definisati poruku njenog filma, koji donosi priču o četiri osobe u krizi u Njujorku, sa Zoi Kazan, Taharom Rahimom, Andreom Rajzborou i Bilom Najem u glavnim ulogama.

“Priča je to o nadi i osjećaju za zajednicu”, rekla je rediteljka.

Berlinale

Za Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu najvažnijeg evropskog filmskog festivala u zimskoj sezoni, takmiči se 17 djela, od kojih su sedam režirale žene. Među njima su “Mr Jones” (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnješke Holand, “Elisa y Marcela” (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i “Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija” (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Od svjetskih zvijezda na crvenom tepihu Berlinala očekuju se Ketrin Denev za film “L’adieu a la nuit” (Zbogom noći) Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film “The Operative” (Operativac) Juvala Adlera, i Britanac Kristijan Bejl za “Vice” (Porok) Adama Mekeja. Ta ostvarenja su takođe u trci za glavnu nagradu.

Počasnog Zlatnog medveda za životno djelo će ove godine dobiti britanska glumica Šarlota Rempling i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljke Lilijane Kavani.

Pobjednik će biti objavljen 16. februara.

Na festivalu svake godine bude prikazano oko 400 filmova iz zemalja širom svijeta.

Bonus video: