Širinu interesovanja za književnost ne definiše veličina zemlje

310 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici međunarodne nagrade "Književni plamen", Foto: Nova Knjiga
Dobitnici međunarodne nagrade "Književni plamen", Foto: Nova Knjiga
Ažurirano: 26.12.2018. 09:34h

Veoma me je iznenadilo saznanje da sam ovogodišnji dobitnik nagrade ‘Književni plamen’. Bilo je to istovremeno i iznenađenje i velika čast, jer je lista dosadašnjih dobitnika ove nagrade izuzetna i prosto nevjerovatna. Svi oni, kao i Mario Vargas Ljosa, na mjestu predsjednika žirija koji je dodjeljuje, i te kako daju na značaju toj nagradi. A širinu interesovanja za književnost očigledno ne definiše geografska veličina zemlje, što je Crna Gora ovom nagradom i pokazala“, navodi u izjavi poljski književnik Adam Zagajevski dobitnik međunarodne nagrade „Književni plamen“ za 2018. godinu.

Odluku je donio žiri kojim je predsjedavao peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članovi su profesori Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik „Nove knjige“ Predrag Uljarević.

„Zagajevski je pjesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada“, navodi se u obrazloženju žirija.

Rođen u Sovjetskom savezu, zapravo Ukrajini, odrastao i školovao se u Poljskoj, živio je i radio, bio u posebnoj vrsti izbjeglištva, u Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu.

U djelu Zagajevskog, naglašava žiri, velika književna imaginacija je zatečena u riječima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmjerenosti lirskog izraza.

„Književni plamen je tako nagrada koja ukazuje na još jedan umjetnički bitan opus, na djela i autora koji jasno pokazuju šta je vrijednost umjetnosti, šta je njeno pozvanje i u savremenom svijetu, kako umjetnost i kritički stav samo kada idu zajedno čine skladnu vrednosnu cjelinu“, stoji u obrazloženju. Nagrada će autoru biti uručena početkom 2019. godine.

Osim Marija Vagasa Ljose 2015. godine, dobitnici ove nagrade su za 2016. italijanski pisac Klaudio Magris i za 2017. godinu nobelovac Orhan Pamuk.

Bonus video: