Zlatni medvjed izraelskom filmu sa suptilnom političkom porukom

Na završnoj ceremoniji 69. Berlinala dodijeljene su nagrade najboljim ostvarenjima: najbolji film je "Sinonimi" Nadava Lapida, Gran pri žirija dobio je Fransoa Ozon za film "Milošću Božjom" a najbolja u režiji je bila Andela Šanelec iz Njemačke
311 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada: reditelj Nadav Lapid, Foto: Markus Schreiber (AP photo)
Sa dodjele nagrada: reditelj Nadav Lapid, Foto: Markus Schreiber (AP photo)

Film “Sinonimi” koji govori o pitanju nacionalnog identiteta, izraelskog reditelja Nadava Lapida, osvojio je Zlatnog medvjeda na 69. Internacionalnom filmskom festivalu Berlinale. Gran pri žirija dobio je Fransoa Ozon za film “Milošću Božjom” o skandalu seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, dok je njemačka rediteljka Angela Šanelecnagrađena za režiju drame o problematičnoj porodici “Bio sam kod kuće, ali” koja je nastala u njemačko-srpskoj koprodukciji.

Dodjela nagrada je protekla i u atmosferi odavanja pošte preminulom glumcu Brunu Gancu, koji se smatra jednim od najvećih glumaca njemačkog govornog područja. Odlazeći direktor festivala Diter Koslik izjavio je da je Ganc sada zaista na nebu nad Berlinom, aludirajući na film "Nebo nad Berlinom" Vima Vendersa u kojem glumac igra anđela.

Primajući glavnu nagradu 69. Berlinala na završnoj ceremoniji u subotu, Lapid, koji je sa Haimom Lapidom napisao scenario, rekao je da će njegov film o mladom Izraelcu u Parizu koji se odriče domovine vjerovatno biti obilježen kao “skandalozan” i u Izraelu i u Francuskoj, "s obzirom na stereotipe pripadnika obje nacije".

“Sinonimi” je, ističe on, film o pitanjima identiteta i prošlosti koja se tiču svakog čovjeka na svijetu, a me krije ni da je baziran na njegovom sopstvenom iskustvu.

Izraelsko-francusko-njemačka koprodukcija, “Sinonim” je, osim glavne nagrade 69. Berlinala, osvojio i nagradu kritike FIPRESCI koja ga je opisala kao "izuzetno originalno djelo sa oštricom i suptilnom političkom porukom".

Fransoa Ozon dobio je Srebrnog medvjeda - Gran pri žirija za dokumentarnu dramu “Milošću Božjom”, koju će vidjeti i publika u Srbiji, na 47. Festu. Film je zasnovanom na istinitom događaju, o slučaju pedofilije unutar Katoličke crkve u Francuskoj, odnosno o kardinalu Bernaru Prenu iz Liona koji je seksualno zlostavljao svoje štićenike. Prenu se trenutno sudi.

Ozon je rekao da ne zna da li će njegov film o pedofiliji nešto promijeniti, ali je uvjeren da je slučaj vrijedan uloženog napora.

Film Angele Šanelec “Bio sam kod kuće, ali”, za koji je dobila Srebrnog medvjeda za režiju, takođe će biti prikazan na 47. Festu, u Glavnom takmičarskom programu, a govori o samohranoj majci čiji sin nestaje na nedelju dana i zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca. Direktor fotografije u ovom filmu je mladi snimatelj Ivan Marković, koji je zapažen u filmu crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”.

Još jedan njemački film odnio je pobjedu u takmičarskom programu 69. Berlinala - “System Crasher” Nore Fingšajt dobio je nagradu “Alfred Bauer”.

Glumačke nagrade odnijele su zvijezde tročasovne kineske drame “So Long, My Son” (Wang Xiaoshuai) o posljedicama politike jednog djeteta Vang Jingčun i Jong Mei.

Za najbolji scenario nagrađen je film “Pirane” (Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano), svojevrsno istraživanje o problematičnoj omladini. Koscenarista Klaudio Đovanezi, koji je i reditelj tog filma, posvetio je nagradu mladima u Napulju i Italiji, izrazivši nadu da će “umjetnost, kultura i obrazovanje ponovo postati prioritet u njegovoj zemlji”.

Srebrnog medvjeda za izuzetan umjetnički doprinos filmu dobio je danski snimatelj Rasmus Videbek za rad na filmu Hansa Petera Molanda “Out Stealing Horses”.

Najboljim debitantskim filmom proglašen je “Oray” Mehmeta Akifa Bujukatalija.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je “Talking About Trees” Suhaiba Gasmelbarija. Zlatni medvjed za najbolji kratki film dodijeljen je filmu “Umbra” (Florian Fischer i Johannes Krell), a Srebrni, odnosno nagrada žirija, dodeljen je djelu “Blue Boy” (Manuel Abramovich).

Na Berlinalu su tradicionalno nešto ranije dodeljene i nagrade nezvaničnih žirija, uključujući ekumenski žiri koji je od filmova iz takmičarskog programa najboljim proglasio makedonski “Bog postoji, ime joj je Petrunija” Teone Strugar Mitevske, prema scenariju Elme Tataragić. Film govori o djevojci koja je preuzela tradicionalnu mušku ulogu, izvadivši iz ledene vode časni krst, a osvojio je i Guild Film Prize.

Nagradu Europa Cinema Label dobio je film iz Srbije “Šavovi”Miroslava Terzića, nastao takođe prema scenariju Elme Tataragić. Domaću premijeru će imati na 47. Festu, a zauzeo je i drugo mjesto na osnovu glasova publike u programu Panorama.

Žirijem je predsjedavala poznata glumica iz Francuske, dobitnica Oskara, Žilijet Binoš, a u žiriju su između ostalih bili i čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Berlinski filmski festival ove godine je prikazao oko 400 naslova, a privukao je pola miliona gledalaca, navode organizatori. Svečano je otvoren 7. februara filmom "Ljubaznost neznanaca" danske scenaristkinje i rediteljke Lone Šerfig o ljudskoj dobroti, koji je prikazan van konkurencije za Zlatnog medvjeda. U trci za glavne nagrade bilo je 16 umjesto prvobitno najavljenih 17 filmova. Film kineskog reditelja Žanga Jimoa "One second", čija se radnja događa za vrijeme Kulturne revolucije, 11. februara je povučen iz programa. Obrazloženje su "tehničke teškoće u postprodukciji". Reditelj ovog filma je i dobitnik Zlatnog medvjeda 1988. godine za film "Crvena kukuruzna polja". Počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na 69. Berlinalu dobila je britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. "Noćni portir" italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Direktor Berlinala Diter Koslik poslije 18 godina odlazi sa čela tog festivala. Holanđanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorki "Džerman filmsa" (German Films) tela za promociju nemačkog filma u inostranstvu.

Naredno, 70. izdanje Berlinala vodiće umjetnički direktor Filmskog festivala u Lokarnu Karl Katrijan i bivša direktorka "German Films" (za promociju njemačkog filma u inostranstvu), Marijeta Risenbek iz Holandije. Jubilarno Berlinale biće održano, kako su već najavili organizatori, od 20. februara do 1. marta 2020. godine.

Film "Šavovi" je dobar primjer moći filma kao vida umjetnosti

Film “Šavovi” Miroslava Terzića o krađi beba osvojio je nagradu “Europa Cinemas Label” na 69. Berlinalu, kao najbolji evropski film u programu Panorama, u okviru kojeg je imao svjetsku premijeru.

Nagradu filmu “Šavovi”, koprodukciji Srbije sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, dodijelio je 15. februara žiri koji su činile Juha Elomäki (Arthouse Cinema Niagara, Tampere, Finska), Daniela Zuklic (Thalia Programm Kino, Potsdam, Nemačka) i Marlena Gabryszewska (Kino Elektronik, Varšava, Poljska). Žiri je istakao da je ovaj film "dobar primjer moći filma kao vida umjetnosti".

“Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svijetu, ali i da, ako vjerujete u sebe i svoje emocije, možete da srušite te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću”, navodi se u obrazloženju.

Zahvaljujući nagradi na Berlinalu, “Šavovi” će imati promotivnu podršku mreže Europa Cinemas zahvaljujući finansijskom podsticaju te mreže bioskopa da ga uvrste na svoje repertoare.

Film se bavi temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima pokušavajući da dokaže svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dvije decenije potrage i borbe, uspjela da pronađe svog nestalog sina - mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović, a u ekipi glumaca su i Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Ksenija Marinković, Jelena Stupljanin, Petar Benčina, Radoslav Milenković, Rade Marković, Petar Čemerikić...

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije.

Bonus video: