„Beo art“ revija predstava od 8. do 12. marta u Budvi i Podgorici

Publika će moći da pogleda četiri predstave u kojima samo neke od uloga tumače Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Sloboda Mićalović, Marija Vicković, Igor Đorđević i drugi
967 pregleda 1 komentar(a)
Predstava "U agoniji", Foto: Beo Art
Predstava "U agoniji", Foto: Beo Art
Ažurirano: 20.02.2019. 10:47h

„Beo art“ revija predstava, koja će se u Budvi i Podgorici održati od 8. do 12. marta, dovešće pred našu publiku neka od najpopularnijih glumačkih imena u regionu i predstaviti neke od uspješnijih i gledanijih komada nezavisne produkcijske kuće „Beo Art“ iz Beograda.

Naime, u okviru revije koja se prvi put organizuje u Crnoj Gori, publika će moći da pogleda četiri predstave u kojima samo neke od uloga tumače Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Sloboda Mićalović, Marija Vicković, Igor Đorđević i dr.

U agoniji“ – Mirloslav Krleža u rediteljskoj interpretaciji Ane Đorđević

Revija če početi igranjem predstave „U agoniji“, koju je prema istoimenoj drami Miroslava Krleže, režirala Ana Đorđević – jedna od uspješnijih rediteljki srednje generacije.

Riječ je o dramatičnoj, nesrećnoj ljubavnoj priči baziranoj na nesporazumu, koju ne gledamo kao „epski prikaz jedne ljubavi“, već kao dramu „u zoru suvremenog doba“, koja razobličuje laži u kojima živi čovjek današanjice.

Uloge u ovoj suptilnoj, ali intrigantnoj i uzbudljivoj priči tumače: Branko Cvejić, Marija Vicković i Radovan Vujović.

Termini: 8. mart – hotel „Mediteran“ (Budva, Bečići) i 9. mart – KIC „Budo Tomović“.

Severoistok“ – degradacija moderne civilizacije u slikama tri ljudske sudbine

Komad Severoistok“ režirala je Jana Maričić, po tekstu Torstena Buhštajnera napisanom na osnovu istinitih svjedočenja preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002.

Te godine, samo trinaest mjeseci nakon 11. septembra koji svijet pamti po jednom od najstrahovotijih terorističkih napada, grupa čečenskih terorista upala je u pozorište i prekinula izvođenje ruskog nacionalnog mjuzikla „Nordost“ zatočivši 850 talaca, sa ciljem da prisli rusku vlast da povuče svoje trupe iz mjesta Groznog. Likovi koji pred publikom ubjedljivo i autentično oživljavaju prizore ovog stradanja su Čečenka koja učestvuje u napadu, Ruskinja koja se našla u publici i Letonka koja je tada spasavala žrtve.

Njih smjelo i delikatno tumače glumice Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski. Komad je rađen u koprodukciji „Be arta“ i Bitef teatra.

Termini: 8. mart – KIC „Budo Tomović“ (Podgorica) i 9. mart – hotel „Mediteran“ (Budva, Bečići)

Frenki i Džoni“ – Sloboda Mićalović i Igor Đorđević u nadigravanju ljubavi i straha

Duodrama „Frenki i Džoni“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta Sombor i „Beo arta“ je priča o ljubavi, strasti, željama, strahovima, životnoj patnji, ali i radosti, koje svojom ubjedljivom igrom na sceni dočaravaju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević, u komadu koji je režirala mlada rediteljka Tea Puharić, po tekstu američkog autora Terensa Meknelija.

Frenki i Džoni su dvoje srednjovječnih ljudi, koji sticajem okolnosti nisu uspjeli da nađu mir i sreću. Naprotiv, iza Džonija je život bivšeg robijaša i alkoholičara, koji je ostao bez žene i djece, dok Frenki nosi duboko urezana sjećanja na prevaru i zlostavljanje. Na skromnoj sceni koja predstavlja skučeni stan u kome živi Frenki sve vrijeme je dvoje ljudi koji se, kao u smjeloj i na mahove opasnoj, partiji šaha, bore za mogućnost da ponovo vole i budu voljeni – Džoni na otvoreniji i hrabriji način, Frenki bojažljivo, otuđeno i panično.

Termini: 10. mart – hotel „Mediteran“ (Budva, Bečići) i 11. mart – KIC „Budo Tomović“ (Podgorica)

Balava“ – pozorišna slika porodice kao najveće snage i slabosti jedinke

„Balava“ („Beo art“ i „Heartefact“ fond) prati četiri ženska lika: Balavu, njenu sestru Malu i njihove Mamu i Tetku, i to kroz period sazrijevanja i odlaska Balave od kuće.

Kroz mučan odnos, njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom, i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevicu, nesvjesne da su se stvari otele kontroli. „Balava“ je komad koji preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj na svakodnevni život, težinu društvenih normi koje konstruišu našu realnost, i posljedice koje porodica ima po čovjeka.

Tekst za predstavu napisala je Dunja Matić, režiju je uradio Andrej Nosov, dok uloge tumače Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Isidora Simijonović i Jovana Belović.

Termini: 10. mart – KIC „Budo Tomović“ (Podgorica) i 11.mart – hotel „Mediteran“ (Budva, Bečići).

Karte za sve predstave koje se igraju u Budvi kupuju se u hotelu „Mediteran“ u Bečićima (info: 068/004-242; 033/689-000), dok se karte za termine u Podgorici mogu nabaviti u Gradskoj knjižari, na Trgu nezavisnosti (info: 068/880-152). Sve predstave igraju se sa početkom u 20h.

Bonus video: