Glumci pisali kolegama i publici: Ovo je pitanje za budućnost kulture u Crnoj Gori

Podsjećamo da je ovdje riječ o kulturi, stvaralaštvu, razvoju duha. Snaga i plemenitost umjetnosti moraju biti u službi stvaranja boljeg društva i boljeg svijeta. Preuzimamo tu odgovornost i sa pomenutim ciljem istupamo javno, pozivajući stručnu javnost i našu publiku da nam se pridruže
9443 pregleda 5 komentar(a)
Gradsko pozorište Podgorica, Foto: Luka Zeković
Gradsko pozorište Podgorica, Foto: Luka Zeković

Veći dio umjetničkog ansambla JU Gradsko pozorište Podgorica reagovao je po pitanju budućnosti jedinog pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori.

Oni navode da su uočili neregularnosti prilikom imenovanja novog Savjeta ove ustanove.

Saopštenje prenosimo integralno.

"Kao višegodišnji članovi umjetničkog ansambla JU Gradsko pozorište Podgorica imamo potrebu da ukažemo na neregularnosti koje smo uočili, u vezi sa imenovanjem novog Savjeta ove ustanove, a samim tim i za odluke koje je isti donio. Dok iščekujemo odgovor nadležnih institucija kojima smo se ovim povodom obratili, smatramo neophodnim da obavijestimo širu stručnu javnost i našu publiku, u cilju zaštite budućnosti jedinog pozorišta za djecu i mlade u Crnoj Gori.

Statut Gradskog pozorišta nije usklađen sa Zakonom o pozorišnoj djelatnosti Crne Gore, kojim se propisuje da se “način i postupak izbora predstavnika zaposlenih u pozorišni Savjet uređuje statutom pozorišta” (član 22, stav 3). Izmjene i dopune Statuta Gradskog pozorišta (usvojene još 2012. godine), s druge strane, propisuju da će se način izbora člana Pozorišnog savjeta iz reda zaposlenih “bliže regulisati posebnim aktom” (novi član 29a). Kako smo zvanično obaviješteni od uprave Gradskog pozorišta, “akt kojim se definiše način izbora predstavnika zaposlenih u Pozorišnom savjetu nije donešen” (br. 01-138). Kao prilog našem reagovanju, navedena dokumenta dostavili smo institucijama.

U skladu sa gore navedenim, tražili smo od nadležnog organa da se sastav, kao i odluke Savjeta Gradskog pozorišta preispitaju, te da se rezultati Konkursa za izbor umjetničkog direktora ponište, uz molbu da nakon pravnog pretresa, kroz dijalog, dođemo do najboljeg rješenja kada su u pitanju naša struka i umjetnički profil našeg pozorišta. Cijenimo da i Osnivač, i Gradsko pozorište kvalitet vide kao imperativ sa kojim ne smije i ne može biti kompromisa.

Iz Skupštine Glavnog grada dobili smo samo usmeni odgovor 19.februara 2019.godine, u kome se kaže da ne postoje pravni propusti, te da je taj organ kao Osnivač, poštujući sve pravne procedure imenovao Savjet u sadašnjem sastavu. Nameće se pitanje – čemu onda služi Zakon o Kulturi? Čemu služe član 18. kojim se određuje šta treba da sadrži Statut ustanove kulture, kao i član 43. kojim se definišu sastav i kvalifikacije koje članovi Savjeta Javne ustanove treba da posjeduju?

Činjenica da Osnivač ne vidi problem u tome što već sedam godina ne postoji akt kojim se definišu način izbora i obaveze člana Savjeta iz reda zaposlenih, navodi nas na zaključak da su ovakvi propusti izraz nebrige i samovolje.

Na to upućuje i prva odluka novoimenovanog Savjeta o usvajanju novog Poslovnika, kojim su degradirana prava zaposlenih po pitanju slobodnog prisustva sjednicama Savjeta. Preispitujući razloge i motive koji stoje iza ovakve odluke, pa time i transparentnost rada Savjeta imali smo potrebu da odmah izrazimo neslaganje sa takvom odlukom. Uputili smo zahtjev, sa potpisima gotovo cijelog umjetničkog sektora, da troje zaposlenih, kao delegati, prisustvuju prvoj narednoj sjednici. Dobili smo odobrenje uz otvoreno spočitavanje da smo postali zainteresovani tek u momentu izbora umjetničkog direktora, sa napomenom da to ranije nije bila praksa. Ne smatramo logičnim i korisnim da pristajemo na loše prakse iz prošlosti. Naša je dužnost da svim kapacitetima učestvujemo u radu našeg pozorišta u cilju razvoja kulture ovog grada i naše zemlje.

Gradsko pozorište uključuje tri scene: lutkarsku, dramsku scenu za djecu i mlade i večernju scenu. Njegov Savjet bi trebalo da čine visokokvalifikovani stručnjaci iz oblasti umjetničkog stvaralaštva, sa akcentom na pozorišno stvaralaštvo. Zaposlenima se mora omogućiti da biraju svog predstavnika u Savjetu, lice koje će zastupati stavove i interese kolektiva. Procedura izbora Umjetničkog direktora trebalo bi da, pored obaveznog fokusa na reference kandidata, uključuje i lično obrazlaganje i odbranu programa kandidata na sjednici Savjeta.

Podsjećamo da je ovdje riječ o kulturi, stvaralaštvu, razvoju duha. Snaga i plemenitost umjetnosti moraju biti u službi stvaranja boljeg društva i boljeg svijeta. Preuzimamo tu odgovornost i sa pomenutim ciljem istupamo javno, pozivajući stručnu javnost i našu publiku da nam se pridruže.

Inicijativu je podržao veći dio umjetničkog ansambla Gradskog pozorišta, kao i kolege i profesori iz zemlje i regiona", navodi se u saopštenju.

Bonus video: