“Treći sat” o patnji i raspeću

Djela Dimitrija Popovića i Zlatka Glamočaka biće izložena u Lionu
673 pregleda 0 komentar(a)
Rad Dimitrija Popovića, Foto: Privatna arhiva
Rad Dimitrija Popovića, Foto: Privatna arhiva

Radovi poznatih crnogorskih umjetnika, Dimitrija Popovića i Zlatka Glamočaka, biće izloženi u Francuskoj, Lionu, u galeriji “Ories” na izložbi posvećenoj tematici patnje i raspeća, a pod nazivom “Treći sat”. Postavka će svečano biti otvorena sjutra, a ljubitelji umjetnosti će moći da je pogledaju do kraja aprila.

“Jednostavni znak ukrštene horizontale i vertikale, na kojoj je obješeno ljudsko tijelo kao svjedok nasilne prirode života, još uvijek je strastvena inspiracija umjetnika koja se kreće između univerzalne i lične mitologije. Patnja tijela i duha na krstu, kao univerzalni znak, dolaze iz perioda prije bilo koje druge religije, a hrišćanstvo ga je preuzelo kao svoj iskonski simbol”, objašnjava Glamočak “Vijestima”.

Na izložbi “Treći sat” zastupljena su 22 umjetnika, a među pedesetak izloženih radova naći će se i radovi na papiru umjetničkih ikona 20. vijeka - Salvadora Dalija, Žorža Ruoa, Bernara Bifea i crteži velikog umjetnika 18. vijeka Pjer Pol Prudona.

“Koncepcija izložbe ‘Treći sat’ nalazi plodno tlo u Lionu, gradu koji i danas predstavlja važnu tačku katoličke crkve u Francuskoj. Uprkos odbijanju Pape Franja da prihvati ostavku Kardinala Barbarina, zbog seksualne afere njemu potčinjenog sveštenika, negativno javno mnjenje spriječilo je ovog visokog crkvenog velikodostojnika koji se nalazi na čelu francuske katoličke crkve, da napiše predgovor izložbi ‘Treci sat’”, prenosi Glamočak za “Vijesti”.

Izložba u Lionu je treća izložba iste tematike na kojoj izlažu ova dva velika crnogorska umjetnika.

Bonus video: