Izložba u Lipskoj Pećini: Kolekcija Bihorski ćilim

Prema navodima organizatora, ekskluzivnost realizacije kulturno-modnog događaja u ambijentu speleološkog nalazišta imaće premijeru na prostorima “ne samo naše zemlje, već i regiona, a možda i šire”, a njime se “ujedno afirmiše i crnogorski kulturni turizam i počinje predstojeća turistička sezona crnogorske Prijestonice”
858 pregleda 0 komentar(a)
Revija Lipska pećina, Foto: Revija Lipska pećina
Revija Lipska pećina, Foto: Revija Lipska pećina
Ažurirano: 03.04.2019. 15:57h

U petak, petog aprila u 17h, u Lipskoj pećini počinje autorska modna kolekcija posvećena Bihorskom ćilimu, čija je izrada zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Autorka je istoričarka umjetnosti i modna dizajnerka dr Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Na reviji u nesvakidašnjem ambijentu nastupaju akademski muzičari orkestra Nuova, koji će biti podrška manekenkama modnog sutija „Da qui“ iz Tivta i koreografiji Sonje Štilet. Kolekciju „Bihorski ćilim“ čini 20 modela u svili, u kombinaciji s vunenim detaljima ćilima izvedenim u tradicionalnoj tehnici tkanja na drvenom razboju.

Prema navodima organizatora, ekskluzivnost realizacije kulturno-modnog događaja u ambijentu speleološkog nalazišta imaće premijeru na prostorima “ne samo naše zemlje, već i regiona, a možda i šire”, a njime se “ujedno afirmiše i crnogorski kulturni turizam i počinje predstojeća turistička sezona crnogorske Prijestonice”.

"Crnogorska prirodna i kulturna baština predstavljaju vanredano značajan resurs naše zemlje, a u tom kontekstu, u namjeri doprinosa njihovom unaprijeđenju i promociji , jeste i ovaj događaj. Izrada ćilima u Bihoru je jedinstven i rijedak oblik nematerijalne kulture u kojem je utkano sačuvano drevno znanje, narodna kultura, umjetnost, zanatstvo, esetika, običajna praksa i tradicionalno privređivanje. Namjera autorke je da osvijesti i približi širem auditoriju potrebu očuvanja, zaštite i afirmacije crnogorske nematerijalne baštine, njenim inovativnim čitanjem“ i današnjem vremenu prilagođenim transponovanjem", saopšteno je “Vijestima”.

Organizatori su Turistička organizacija Cetinja i Lipska pećina.

Bonus video: