Promocija zbirke poezije “Prolaznost” Edina Smailovića

Prvog sajamskog dana predstavljen je i međunarodni slavistički skup “Njegoševi dani”, koji daje značajan doprinos razvoju njegošologije i montenegristike, kao i južne slavistike uopšte
204 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica
Sa promocije, Foto: Sajam knjiga Podgorica
Ažurirano: 05.04.2019. 19:44h

Na 14. međunardonom podgoričkom sajmu knjiga promovisana je zbirka poezije "Prolaznost", Edina Smailovića.

"Zbirku poezije “Prolaznost” autora Edina Smailovića, istaknutog kulturnog radnika i rukovodioca u JU Centar za kulturne djelatnosti “Vojislav Bulatović - Strunjo” iz Bijelog Polja, predstavio je Kemal Musić, direktor “Ratkovićevih večeri poezije”, ističući sličnost Smailovićevog poetskog izraza sa poezijom Čarlsa Simića", saopštili su organizatori.

Edin Smailović je rođen 1980. godine i po struci je istoričar.

Zbirku “Prolaznost” je objavila JU “Ratkovićeve večeri poezije” u ediciji “Književne paralele” i ona predstavlja autorov književni prvijenac u kojem on preispituje sebe i svijet koji ga okružuje, ukazujući na značaj hrabrosti koju čovjek mora ispoljiti ako želi živjeti samo za sebe i svoje stavove.

Sami autor se kritički osvrnuo na aktuelni trend u poetskom stvaralaštvu Crne Gore, naglašavajući da se nije mnogo odmaklo od tradicionalnih formi, te da je primjetna sklonost kompromisima i odsustvo hrabrosti da se „javnosti stavi prst u oko”.

"Njegoševi dani" na Sajmu knjiga

Prvog sajamskog dana predstavljen je i međunarodni slavistički skup “Njegoševi dani”, koji daje značajan doprinos razvoju njegošologije i montenegristike, kao i južne slavistike uopšte. Najvažniji cilj ove naučne manifestacije je promovisanje i naučno utemeljena interpretacija Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i ostalih južnoslovenskih književnosti.

O “Njegoševim danima”, koji se održavaju od 2008. godine, govorila je prof. dr Rajka Glušica, ističući da se ovom naučnom skupu “redovno odazivaju slavisti iz skoro svih evropskih zemalja, sa najvažnijih slavističkih katedara, dajući mu prestižni karakter i istinski međunarodni značaj”.

“Njegoševi dani” će ove godine biti održani od 4. - 7. septembra u Kotoru.

Bonus video: