Treći dan sajma: Damir Karakaš, monografija o Barskom ljetopisu...

Predstavljena monografija pripremljena je u čast velikog jubileja – 30 godina od ustanovljenja "Barskog ljetopisa" kao najznačajnije smotre kulture i umjetnosti u Baru
469 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Podgorički sajam knjiga
Sa promocije, Foto: Podgorički sajam knjiga
Ažurirano: 07.04.2019. 18:10h

Trećeg dana Sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici održana je promocija monografije „Barski ljetopis – prvih 30 godina“.

Monografija je pripremljena je u čast velikog jubileja – 30 godina od ustanovljenja "Barskog ljetopisa" kao najznačajnije smotre kulture i umjetnosti u Baru.

Prema formi takvih specijalizovanih izdanja, monografija, istaknuto je, sveobuhvatno prati ključne segmente života „Ljetopisa“ podijeljenog u književni, pozorišni, likovni, muzički i tzv. prateći program.

O monografiji su govorili Anastazija Miranovic, istoričarka umjetnosti i urednica monografije i Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar.

Predstavljen zbornik radova sa Prve međunarodne konferencije bibliotekara, arhivista i muzeologa

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” predstavila je zbornik radova sa Prve međunarodne konferencije bibliotekara, arhivista i muzeologa održane na Cetinju, 24. i 25. maja 2018. godine.

O zborniku, koji obuhvata 19 radova, su govorile Dragana Marković, bibliotekarka savjetnica i Bojana Joksimović, PR Biblioteke, te najavile Drugu konferenciju bibliotekara, arhivista i muzeologa, koja će se, u organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, održati 16. i 17. maja na Cetinju.

Kao jednu od najvažnijih preporuka i zaključaka Konferencije one su istakle neophodnost formulisanja nacionalne strategije za digitalizovanje kulturne baštine, čije sprovođenje treba da bude koordinirano na nacionalnom nivou, kao i formiranja odgovarajućeg tima i operativnog centra za digitalizaciju.

“Kulturna baština" dr Miroslava Luketića

Narodna biblioteka Budve nastavila je svoje predstavljanje na Sajmu razgovorom o upravo objavljenoj knjizi “Kulturna baština" dr Miroslava Luketića, o kojoj su govorili dr Predrag Zenović i Gordana Ljubanović, urednica izdanja. Moderator je bila Stanka Rađenović - Stanojević.

Poseban akcenat je bio na prvom tomu, koji obrađuje teme istorije, kulturne istorije i pravoslavne baštine, a za koji je dr Zenović naglasio da predstavlja odličan temelj za buduća istorijska istrazivanja, dok je gospođa Ljubanović zaključila da je u ovoj knjizi dr Luketić, predani hroničar grada Budve, u “tvrdu istraživačku armaturu uspio da ugradi šarene i zanimljive detalje.”

Knjigu “Kulturna baština” su izdali Narodna biblioteka Budve, Paštrovski almanah i Štampar Makarije iz Beograda.

Već otkupljena filmska prava za Karakašev novi roman

Treći sajamski dan okončan je prezentacijom “Proslave”, novog romana Damira Karakaša, objavljenog prije nekoliko dana u izdanju kuće “OceanMore”, a za koji su filmska prava već otkupljena.

O romanu je s autorom razgovarao Kruno Lokotar, hrvatski publicista i urednik izdavačke kuće “Algoritam”. On je podsjetio da je Karakaš, po svom specifičnom opisivanju odnosa čovjeka i prirode, često upoređivan sa Knutom Hamsunom.

Nakon velikog uspjeha romana “Sjećanje na šume”, Damir Karakaš je romanom “Proslava”, koji je napisao na pisaćoj mašini i koji je sam okarakterisao kao “roman o milosrđu”, romanom koji vodi na uzbudljivo putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, potvrđen kao klasik hrvatske književnosti.

Damir Karakaš je rođen 1967. godine.

Bonus video: