Prirodna ljepota kamena

Mozaik je drevna slikarska tehnika ukrašavanja zidova, podova, svodova i kupola ornamentalnim ili figuralnim kompozicijama, koja se izvodi slaganjem raznobojnih manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike...
392 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Radomir Petrić
Sa izložbe, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.04.2019. 10:12h

Višegodišnje istrajno podučavanje polaznika svih generacija slikarskoj tehnici mozaika, mr Petar Vujošević krunisao je prošle sedmice velikom kolektivnom izložbom „Mosaic workshop Montenegro“. U galeriji „Velimir A. Leković“, postavka obuhvata radove osamdesetak autora, starosti od pet do 75 godina, koji su prethodnih sedam godina pohađali Ljetnju školu mozaika koju u Starom gradu Baru sedam godina zaredom vodi Vujošević. Izložbu je otvorio upravnik galerije mr Milun Lutovac osvrtom na saglasje jezika i mozaičke forme od Vavilona, antičke Grčke i Rima, do Risna, Petrovca, Bara i Ulcinja.

“Obuhvaćeni su radovi koje smo mogli da nađemo, jer su mozaici koji su stvarani u Starom gradu rasijani od Rusije do Sjedinjenih Američkih Država. Kada sam počinjao ovu priču, nisam mogao ni da naslutim ovakvu izložbu. Do sada smo radili nekoliko manjih izložbi, po završetku svake škole, i sve su one nailazile na dobar odjek. Škola će biti i ovog ljeta, od polovine jula do polovine avgusta”, kazao je Vujošević “Vijestima”.

Mozaik je drevna slikarska tehnika ukrašavanja zidova, podova, svodova i kupola ornamentalnim ili figuralnim kompozicijama, koja se izvodi slaganjem raznobojnih manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike... Vujoševiću, magistru zidnog slikarstva, mozaik je i profesija i pasija, a podučavanju laika mozaiku, sve ovo vrijeme pristupa skoro misionarski posvećen, prvo kroz svoj selektorski rad na Barskom ljetopisu početkom ovog milenijuma, a zatom i kroz Ljetnju školu mozaika. On ukazuje da mozaik zahtijeva poznavanje savremene umjetnosti i karakteristike materijala, kao i da ljudi ovog podnevlja vrlo dobro reaguju na arhetipsko, na kamen “i već to probudi u njima pozitivne vibracije”

“Osnovu mozaika čini kamen. U slici je najbitnija boja, a u mozaiku je postižemo kamenom jer on u prelomu daje nevjerovatnu, uzvišenu svjetlost i zato je u mozaiku kamen izražajno sredstvo. Veliko interesovanje koje ovdje vlada za mozaik i kod mladih i kod starijih, donekle je proizvod barske okoline sa izuzetnim kamenom, i nisu slučajno u Baru bili čuveni majstori kamenari u prošlosti. Nažalost, to je ovdje pomalo neiskorišćeno u likovnom smislu, jer kamen može naći svoju upotrebu u detaljima fasada i pločnika, ne mora se on uništavati, ali, može se istaći njegova prirodna ljepota koje ima na svim stranama, samo ne tamo gdje živimo - na asvaltu i betonu”, navodi Vujošević.

U eseju o barskoj školi mozaika, na promotivnom posteru izložbe on je zapisao da su fascinirajuća i opojna moč kreacije i talenat koji je u samom središtu procesa stvaranja “ono najdublje što nas ispunjava u životu, što mu daje boju i čar”. Kroz umjetnički proces, osmišljavanja i traženje motiva, lomeći i obrađujuči kamen, naveo je Vujošević, polaznici otkrivaju u sebi dotad nepoznate zone.

“Talenat rasut među ljudima. to je kreativna moć Duha koja se izliva u materijalno. Umjetnost otkriva i i objedinjuje tu kreativnu moć. Potraga za talentom često je lični razvoj, kroz rad u tišini ateljea. ostvareno se zatim dijeli kroz izložbe, predavanja, radionice. Upravo zato je osmišljena Ljetnja škola mozaika koja se obraća širokoj pblici, animira je, obučava, podstiče i edukuje. Škola je slobodna, besplatna, otvorena za sve i ne postavlja nikakve uslove. Jedino su umjetnički standardi postavljeni prilično visoko i radi se veoma ozbiljno. Zajednički rad u specifičnoj atmosferi i u autentičnom ambijentu Starog grada Bara doprinosi da se sve to lako ostvari. Upravo to donosi živu spoznaju da, dok se mi bavimo umjetnošču, umjetnost se bavi nama”, zapisao je Vujošević.

Petar Vujošević živi i radi u Baru i Beogradu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu - zidno slikarstvo, a diplomirao je i žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Član je ULUCG, ULUPUDS i Međunarodnog udruženja za moderni mozaik AIMC. Samostalno je izlagao u Baru, Beogradu, Budvi, Podgorici, Pančevu, Zrenjaninu, Petrovcu… Na Barskom ljetopisu je realizovao autorske projekte: “Jedan drugi svijet” (2004), “Da, voda” (2002), “Legenda o gvožđu” (2001) i “Kamen je znamen” (2000). Autor je i osnivač Beogradskog festivala mozaika (2016), Festivala Virski na Virpazaru i projekata “Putevi umjetnosti” i Mozaik malog formata u Beogradu od 2006. godine.

Bonus video: