Lažna sjećanja na Jelenu Savojsku otvaraju MIT Festival

Ove godine na MIT Festivalu će prvi put biti dodijeljena „Balkanska carica“, nagrada za najbolju predstavu
508 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije povodom početka festivala, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Sa konferencije za medije povodom početka festivala, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Ažurirano: 08.05.2019. 10:07h

Montenegro International Theatre Festival - MIT festival počinje večeras u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, a otvara ga produkcija Zetskog doma, predstava - radionica „Lažna sjećanja“, čijom se premijerom u teatru na Cetinju završava četvorogodišnji projekat EU Collective plays!, finansiran u okviru programa Kreativna Evropa.

“Riječ je o predstavi koju stvaramo zajedno sa glumcima i tehničkom službom u pozorištu, svako ima svoj udio u svakoj sekundi procesa. Ovo je prije svega kolektivan rad, glumci nisu ograničeni samo na tu ulogu. Želimo da spajaju i rastavljaju, bave se dizajnom svjetla, scenografijom, da stvaraju jedan svijet od svoje kreativnosti. Na taj način stvaramo jedno bogato iskustvo, za maštu i njihov umjetnički razvoj. Ako se ne pristupa iz tog ugla, glumci tumače likove koje je stvorio neko drugi, ja želim da oni sami stvore karaktere počevši od koncepta, da stvore svoje scene i dijaloge, sve“, zaključio je reditelj Pep Gatel iz svjetski poznate španske umjetničke trupe Fura dels Baus.

Njegov autorski projekat realizovaće 12 crnogorskih glumaca: Vule Marković, Filip Đuretić, Julija Milacic, Jelena Simic, Sanja Vujisić, Anđelija Rondović, Andjela Radović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Maja Stojanović i Milica Šćepanović. Za muzičkom miksetom je Vlado Tomić, a video je uradio - Bojan Stijović. Ono što je izlazilo iz improvizacija, dramaturzi Rajko Radulovići Nikola Tomić su modifikovali.

Ideja predstave je približiti publici ličnost Jelene Savojske tako što će ljudi ispričati “svoja lažna sjećanja o Jeleni, sjećanja koja zapravo nikada nisu postojala”.

Ovaj komad se naslanja i na dio materijala koji je nastao tokom rada na predstavi “Apartman Savoja” koja je premijerno izvedena prošle godine u ovom pozorištu, pod rediteljskom palicom Slobodana Milatovića.

Komad će biti nadograđen novim i svježim idejama, prvenstveno zbog upotrebe tehnologije i interaktivnosti sa publikom (“koja neće biti udobno smještena u parteru”). Svi koji dođu na premijeru moraće imati i pametni telefon i prethodno skinutu besplatnu aplikaciju Kalliope koja je potrebna za praćenje predstave. Ta aplikacija biće vodič publici kroz sam spektakl i funkcionisaće kao neka vrsta druge naracije.

Pored novog komada „Lažna sjećanja“, biće prikazane predstave: „Lišće“ (FORTeRESse Brisel, Belgija- režija Ana Romano); „U ime gospoda“ (Kosztolányi Dezső, Subotica, Srbija,autorski projekat: Andraš Urban); „Visoška hronika“ (Slovensko narodno gledališče, Ljubljana, Slovenija, režija: Jernej Lorenci); “Prokleti pušači“(Slovensko narodno gledališče,Ljubljana, Slovenija,režija: Tin Grabnar); „Odbačen“ (Prime Cut production, Belfast, Sjeverna Irska, režija: Emma Jordan); „Katalonac“, (TEATAR&TD Zagreb, Hrvatska,režija: Ivan Penović); „Krvave svadbe“ (Grad teatar Budva, Crna Gora i Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, Srbija, režija: Igor Vuk Torbica). Kraj festivalskog programa 17. maja obilježiće koncert Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Prva “Balkanska carica” na ovogodišnjem festivalu

Ove godine na MIT Festivalu će prvi put biti dodijeljena „Balkanska carica“, nagrada za najbolju predstavu, nazvanu po prvoj koja je izvedena na sceni još nedovršenog Zetskog doma

Tročlani žiri, koji na predlog Umjetničkog vijeća imenuje Savjet Zetskog doma, čine: pozorišna rediteljka, dramska spisateljica Crne Gore Radmila Vojvodić, glumac iz Makedonije Nikola Ristanovski i dramski pisac iz Srbije Željko Hubač biraće najbolju među sedam predstava. Glavna nagrada sastoji se od Diplome, Plakete i novčanog iznosa, a javno je objavljuje predsjednik Žirija, dan nakon poslednjeg festivalskog izvođenja.

Kako je odlučio Savjet Kraljevskog pozorišta Zetski dom, na MIT-u će se dodjeljivati i Nagrada publike (sastoji se od diplome) predstavi koja se bira glasanjem nakon svakog izvođenja. Svakom producentu i učesniku takmičarskog dijela programa MIT-a dodijeliće se svečana Povelja.

Na MIT festivalu će nakon predstava biti organizovani okrugli stolovi „Svi na MIT razgovore!“, održavaće se u foajeu Zetskog doma, a moderator će biti prof. FDU Janko Ljumović. Takođe, publika će imati priliku za nastavak teatarskog druženja na MIT žurkama, u bifeu Zetskog doma.

Bonus video: