Đukanović: Crna Gora svjesna dragocjenosti svog multikulturalnog identiteta

Đukanović je kazao da Crna Gora, kao i Venecija i Italija, pripadaju mediteranskom krugu u kojem je rođena kultura i gdje je nastalo umjetničko nasljeđe na kom se u dobroj mjeri temelji Evropa
785 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 10.05.2019. 19:23h

Crna Gora ima jasnu stratešku viziju o pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima, svjesna dragocjenosti svog multikulturalnog identiteta, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas u Italiji otvorio Crnogorski paviljon na 58. Venecijanskom bijenalu.

Đukanović je kazao da Crna Gora, kao i Venecija i Italija, pripadaju mediteranskom krugu u kojem je rođena kultura i gdje je nastalo umjetničko nasljeđe na kom se u dobroj mjeri temelji Evropa.

Kako je naveo, crnogorska kulturna geneza je tokom 19. i 20. vijeka pouzdano potvrdila samosvojnost i stvaralački genij djelima značajnih umjetničkih ličnosti, od književnog i filozofskog djela Petra Drugog Petrovića Njegoša, kroz druge oblasti umjetnosti, sve do modernih uzleta savremene scene 20. i 21. vijeka.

Đukanović je kazao da je u novijoj istoriji likovne umjetnosti Crne Gore, izvorni talenat crnogorskih slikara razvijan kroz nacionalne umjetničke škole, i u slikarskim metropolama - Parizu, Beču, Rimu, Pragu i drugim.

„Pomenimo samo naše likovne međaše u drugoj polovini 20. vijeka, slikare i vajare evropske reputacije - Počeka, Lubardu, Stijovića, Milunovića, koji je 1928. godine izlagao u Veneciji. Pomenimo i druge naše velikane koji su izlagali i ovdje na Bijenalu - Fila, Dada, Voja Stanića“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, na takvom vrelu talenata razvijaju se i svoje raznorodne moderne izraze pronalaze novi crnogorski likovni stvaraoci. „Nerijetko se o njima manje zna, samo zato što žive i stvaraju u maloj sredini“.

„I zbog toga su, između ostalog, ovakve smotre svjetskog stvaralaštva za nas dragocjene. Vjerujem da su i stručna javnost i publika na dosadašnjim izdanjima Venecijanskog bijenala upoznali crnogorsku likovnu scenu kao recentnu, i da će izloženo djelo Veska Gagovića naći istu potvrdu“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, država Crna Gora, koja je na korak do članstva u Evropskoj uniji, svoje procese integracije vodi kroz isti svijet i ”zanimljivo vrijeme” kako to implicira pokretački slogan Venecijanskog bijenala – kroz društveni ambijent mnogostrukih izazova i neizvjesnosti.

„Imamo jasnu stratešku viziju o pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima, svjesni dragocjenosti našeg multikulturalnog identiteta. Vjerujemo u moć i snagu umjetničkog djelovanja koja definiše crnogorski autentični pečat pripadnosti evropskom kulturnom društvu različitosti, društvu slobode, mira i napretka“, istakao je Đukanović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, otvaranju Crnogorskog paviljona prisustvovali su i počasni konzuli Crne Gore u Italiji, ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp, brojni umjetnici i poštovaoci umjetnosti i prijatelji Crne Gore.

Na ovogodišnjem, šestom samostalnom učešću na Venecijanskom bijenalu, Crna Gora je predstavljena projektom “Odiseja (Lebdeći objekat)”, čiji je autor umjetnik Vesko Gagović.

Odluku o izboru predstavnika Crne Gore donijela je kuratorka Petrica Duletić, a komesar crnogorskog paviljona je Nenad Šoškić.

Tema ovogodišnjeg izdanja te smotre je „May you live in interesing times“.

Umjetnički direktor 58. Venecijanskog bijenala, koje će trajati do 24. novembra, je Ralf Rugof.

Bonus video: