Stefan Milenković i Crnogorski simfonijski orkestar zatvorili MIT fest 2019.

Milenković je i ovog puta imao riječi hvale za Crnogorski simfonijski orkestarkoji je svirao pod vođstvom mestra Grigorija Kraska
333 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta, Foto: Krsto Vulović
Sa koncerta, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 18.05.2019. 13:56h

Sinoć je koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom maestra Grigorija Kraska, i uz solistu Stefana Milenkovića svečano zatvoren MIT fest 2019.

Pred publikom u punoj sali Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju izveden je „Koncert za violinu i orkestar br. 1“, op. 26 njemačkog kompozitora Maksa Bruha, kao i „Igre iz Galante“ mađarskog autora Zoltana Kodalja.

Violinista Stefan Milenković tumačio je solističku dionicu u Bruhovom djelu, a čije je izvođenje sa crnogorskim simfoničarima cetinjska publika nagradila dugim i snažim aplauzima. Uslijedila su tri bisa na kojima je Milenković odsvirao djela Baha, kao i čuveni „Kapris br.24“ N. Paganinija, nakon čijeg je izvođenja publika njegov treći nastup na Cetinju dočekala na nogama.

„Publika je zaista bila divna i ovog puta. Na Cetinju se osjećam kao da sam na nekoj drugoj planeti i ovdje mi se sve dopada. Na svom prvom gostovanju održao sam solistički koncert, a naredna dva nastupao sam sa crnogorskim simfoničarima. Ne mogu biti zadovoljniji. Utisci sa koncerta su zaista fenomenalni i to iz više razloga. Jedan od njih je sama teatarska scena, sa neobičnom konstrukcijom koja vas „grli“. Dok stojite na njoj, iza vas je orkestar, veliki broj muzičara, jer je pozornica veoma duboka i relativno uska. A ispred vas je publika veoma blizu scene, tako da onda imate utisak da stojite u moru orkestra, zvuka i publike. Iako se radi o teatru, akustika je solidna, što je za nas muzičare veoma važno, jer mora postojati život u svom tom zvuku“, kazao je Milenković.

I za Crnogorski simfonijski orkestarkoji je pod vođstvom mestra Grigorija Kraska odsvirao potom atraktivne „Igre iz Galante“ Zoltana Kodalja, Milenković je i ovog puta imao riječi hvale.

„Orkestar je odličan kao i uvijek, i bilo je pravo zadovoljstvo svirati sa njim. Tokom izvođenja osjećao sam emotivni naboj, i to mnogo veći u odnosu na neke druge orkestre. A to je jako bitno i lijepo, jer muzika nas onda sve zajedno nosi", zaključuje Milenković.

Bonus video: