Počele pripreme za "Razgovore o ljubavi"

Premijera autorskog projekta Jerneja Lorencija, u koprodukciji SNG Ljubljana i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, biće izvedena na Cetinju 14. septembra
324 pregleda 0 komentar(a)
Sa pripremnog sastanka, Foto: Katja Kodba
Sa pripremnog sastanka, Foto: Katja Kodba

Počeo je rad na jednoj od najznačajnijih koprodukcija u crnogorskoj kulturi - između Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Slovenskog narodnog gledališča, koje decenijama važi za najstabilnije pozorište izuzetnog estetskog rafinmana i koje je odavno prešlo granice Evrope, saopštili su iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Predstava, koja nosi radni naslov „Razgovori o ljubavi“ priprema se u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani.

Ova predstava je autorski projekat jednog od vodećih slovenačkih reditelja Jerneja Lorencija, a premijerno će biti izvedena na Cetinju 14. septembra, nakon čega će uslijediti i premijera u Ljubljani 12. oktobra.

U predstavi igraju glumci iz Slovenije: Maruša Majer, Zvezdana Novaković i Janez Škof, a iz Crne Gore: Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban, te iz Albanije Krist Lieshi i Matia Luppa, a glumci iz Italije će se pridružiti radu u Ljubljani u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

“Proces rada na predstavi će se jednim dijelom odvijati u Ljubljani, od 20. maja do 28. juna, nakon čega će ekipa nastaviti rad na Cetinju od 21. avgusta do 14. septembra 2019. godine, kada će biti premijera u Crnoj Gori”, dodali su iz Zetskog doma.

Na čelu tima su direktor SNG Drama Ljubljana, Igor Samobor i Ujmetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović. Ekipu predstave čine: režiser i koautor teksta: Jernej Lorenci, dramaturg i koautor teksta Matic Starina, asistent režije i producent Juš Zidar, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Belinda Radulović, autor muzike Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek, za dizajn svjetla je zadužen reditelj Lorenci sa Brankom Hom i Juš Zidarom. Na predstavi sarađuju tim Slovenskog narodnog gledališča i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Ova koprodukcija realizuje se u okviru interregionalnog projekta ADNICH (IPA CBC Italija-Albanija-Montenegro), koji se sprovodi u periodu od 2018. do 2020. godine i bavi se prvenstveno zaštitom i promocijom regiona južnog Jadrana. Pomenuta predstava druga je po redu aktivnost Zetskog doma u okviru ovog projekta, nakon predstave „Pobuna mornara“ iz avgusta 2018. godine. Projekat ADNICH okuplja pet partnera iz tri pomenute zemlje a Kraljevsko pozorište Zetski dom lider je projekta.

Bonus video: