Bogdanović: Djelo Ćirila i Metodija jedna od ključnih tačaka susreta istoka i zapada...

"Treba istaći da je u vrijeme ove dalekosežne misije to značilo i širenje horizonta kulture tih prostora. Zato je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom dijelu evropskog kontinenta, koji egzistira sa svim svojim specifičnostima i izazovima", naglasio je Bogdanović
1634 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović i Plugčijeva, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović i Plugčijeva, Foto: Vlada Crne Gore

Izložba "Azbuka i istorija", autora Vasija Velinova otvorena je u organizaciji Ambasade Bugarske u Crnoj Gori, povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture.

Izložbu, upriličenu povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da, iako je izložba "Azbuka i istorija" koncipirana u prepoznatljivom nacionalnom ključu, ona ujedno predstavlja priliku da se zajednički promišlja i širi kontekst pozicija u viziji moderne Evrope.

"Ti fundamenti sadrže ideju jedinstva u različitostima, a koja je bila vodilja i dvojici utemeljivača slovenske pismenosti. Danas možemo reći da djelo Ćirila i Metodija predstavlja jednu od ključnih tačaka susreta istoka i zapada, grčko-slovenske i latinske kulturne tradicije", smatra Bogdanović.

Kako je rekao zahvaljujući njihovom vizionarstvu, inventivnosti i istrajnosti stvorena je, između ostalog, i svojevrsna platforma za prevazilaženje problema u širenju hrišćanske vjere među slovenskim narodima.

"Treba istaći da je u vrijeme ove dalekosežne misije to značilo i širenje horizonta kulture tih prostora. Zato je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom dijelu evropskog kontinenta, koji egzistira sa svim svojim specifičnostima i izazovima", naglasio je Bogdanović.

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva podsjetila je kako je papa Jovan Pavle drugi 1980. godine proglasio Ćirila i Metodija zaštitnicima Evrope.

"Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, dug i izazov za nas, slovenske narode, je da očuvamo i nastavimo djelo Ćirila i Metodija. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrijednosti i projekata", navela je Plugčieva.

Ona je navela da je prije nekoliko dana tokom posjete Bugarskoj, papa Franjo je istakao i podsjetio na doprinos Svete braće Kirila i Metodija i dao ih kao "primjer za sve nas, koji traje više od hiljadu godina".

"Sa ponosom ističemo i činjenicu da je, od datuma ulaska Bugarske u Evropsku uniju ćirilica treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom", istakla je ona.

Plugčijeva izrazila je i divljenje prema kulturnoj i prirodnoj baštini Crne Gore, naglasivši kako je slovenska azbuka duhovno dobro na čijoj zaštiti treba raditi zajedničkim snagama.

Bonus video: