"Kosmički ritmovi" u podgoričkoj galeriji

Postavka obuhvata više radova iz autorkinog projekta na kojem je radila tokom 2018. godine pa do sada
558 pregleda 0 komentar(a)
Mijović Durutović
Mijović Durutović

Izložba radova "Kosmički ritmovi" crnogorske umjetnice Milene Mijović Durutović otvorena je večeras pred brojnom publikom u podgoričkoj galeriji "Pizana".

Postavka obuhvata više radova iz autorkinog projekta na kojem je radila tokom 2018. godine pa do sada, a u središtu istraživanja i fokusa Mijović Durutović je odnos umjetnosti, prirode i čovjeka.

U galerijskom prostoru mogu se vidjeti različiti formati novih radova Mijović Durutović, ali i instalacija u središtu prostora. Svaki od njenih radova produbljuje misao gledaoca i onome što je čovjek ali i o onome što je priroda, te nameće pitanje njihovog odnosa.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić koja je napisala i tekst za katalog ove izložbe. Ona je primijetila da postavku čine "atraktivne slike i objekti nastali repeticijom i variranjem istog geometrizovanog motiva, ostvarene kombinovanom tehnikom na platnu, kojima su boja, zemlja, slama, voda i medijum gradivni elementi".

"Nastanak umjetničkog djela obuhvata delikatan odnos upotrijebljenog materijala i prirodnog procesa. l u slikarskom i umjetničkom pogledu snaga ovih slika je monumentalnost izraza - uvijek jednaka, bez obzira na njihovu dimenziju, posjeduje sigurnost gesta, uvjerljivost i jednostavnost kompozicijskih rješenja, te uspješno postignuto pojednostavljenje forme, a ponajviše snažni, sugestivni kolorizam ostvaren širokim zamasima zgusnute boje", istakla je Duletić primijetivši izražen odnos crne i bijele ili plave i oker, koje kao da približavaju gledaoca ritmovima i dubinama umjetnicinih radova.

"Umjetnica postiže jednu psihološki ekspresivnu atmosferu, zasićenu apsolutnom tišinom, nepomućenim mirom jedne osobene metafizičke atmosfere. U njima nema tajanstva pojave i događanja već izvjesnog tajanstva stanja čistog prostora”, rekla je Duletić.

Mijović Durutović je, uz zahvalnost svima koji su prisustvovali otvaranju njene samostalne izložbe, istakla i veoma dobru saradnju sa galerijom Pizana te dodala da je izuzetno zadovoljna i načinom na koji su tekle pripreme za ovu postavku.

Izložba je otvorena do 20.juna 2019.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Bonus video: