Posveta Mediteranu i scenskim slobodama

Četrnaesti festival „Purgatorije“ biće svečano otvoren 30. juna izvođenjem predstave „Firentinski šešir“
313 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za medije u Tivtu, Foto: Radio Tivat
Sa jučerašnje konferencije za medije u Tivtu, Foto: Radio Tivat

Četrnaesti festival „Purgatorije“ imaće osam predstava u takmičarskoj konkurenciji, a u pratećem programu 15, šest književnih i devet muzičkih programa, a ovogodišnji Festival mediteranskog teatra obilježiće i drugi Festival plesnog teatra sa sedam koreografija i Drugi plesni seminar, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za medije, prenosi Radio Tivat.

Svečano otvaranje festivala biće priređeno 30. juna kada će na Ljetnjoj pozornici biti odigrana predstava „Firentinski šešir“ beogradskog pozorišta „Boško Buha“, a Purgatorije će otvoriti prošlogodišnji laureat, glumica Jelisaveta Seka Sablić. Zatvaranje festivala je najavljeno za 30. avgust svečanom dodjelom nagrada i izvođenjem predstave „Vrat od stakla“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Selektorka Tanja Mandić Rigonat je istakla da su ovogodišnje Purgatorije posvećen osvajanju scenskih sloboda i Mediteranu u širem smislu čemu je posvećen i moto festivala - Vergilivijeva misao „Ne ustukni pred nedaćama već im hrabro u susret kreni - Otvorimo put slobodi“. Ona je ovogodišnji takmičarski program podijelila na one takmičarske predstave koje su nastale na tradiciji mediteranske komedije i tragedije, „komedije del arte“ i ostvarenjima koja su rađene prema filmskim scenarijima. Publika Purgatorija imaće tako priliku da pogleda predstave „Bakhe“ Kazališta „Ulysses“ i ZKM Zagreb 3.jula, „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričkog kazališta Kerempuh 7.jula, „Barufe“ Gledališća iz kopra, Slovenskog stalnog gledališća iz Trsta i Istarskog narodnog gledališća 9.jula, „Krvave svadbe“ Grad teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta 8. avgusta, „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom 22. avgusta, „Nečista krv“ Narodnog pozorišta iz Beograda 24. avgusta, „Sjećaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva 27. avgusta i „Zašto je poludio gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta 28.avgusta.

„Imamo osam predstava koje zaista mislim da reprezentuju ono najbolje što je ove godine nastalo u našem regionu. Sezona nije bila impresivna i sjajna. Pogotovo u Srbiji bila je prilično siromašna. Ovo su predstave koje smo mogli da dovedemo i koje sam želela i prošle godine“, rekla je Mandić Rigonat dodajući da su predstave u takmičarskom programu već ovjenčane brojnim regionalnim pozorišnim nagradama.

Bojana Popović iz NVO „Škart“ je najavila Drugi plesni seminar koji će se održati od 13. do 20.jula i okupiti vodeće plesne pedagoge iz regiona Leona Mujića, Branimira Đuričića iMilicu Pisić koji će polaznike učiti savremenom plesu, klasičnom baletu i hip hopu. „Javilo se već od 15 do 17 kandidata sa kojima će raditi veoma kvalitetni pedagozi“, rekla Bojana Popović dodajući da će se seminar održati na Ljetnjoj pozornici, i da će 19.jula biti priređen i javni čas.

Direktor CZK, Neven Staničić je rekao da su ovogodišnje „Prugatorije“ nazvali „Ljeto je na sceni“ i da će pored pozorišnih i plesnih ponuditi i kvalitetne muzičke događaje. K.V.

Plesna premijera komada „Božanska glad“

Jelena Kajgo, selektorka Drugog festivala plesnog teatra rekla je da će ovogodišnji festival početi 12. jula plesnim triptihom i da će publika imati priliku da pogleda sedam plesnih koreografija. Ona je istakla će tada biti izvedeni komadi „Sablazan u dolini Svetog Florijana“ koreografa Aleksandra Ilića, „Bolero“ grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, „Što te nema“ Igora Kira.

Za 15.jul je najavljena plesna koreografija „Prostor za revoluciju“ Isidore Stanišić. U sklopu festivala najavljena je plesna premijera komada „Božanska glad“ produkcije sa Zagrebačkim plesnim centrom i plesna predstava za djecu „Carevo novo odijelo“, a crnogorska plesna trupa „Balo“ predstaviće se koreografijom „Krik“. O festivalu koju tivatski CZK realizuje sa Bitef dens kompanijom, Kajgo je rekla da je u pitanju jedinstvena manifestacija koja ima za cilj da pokrene plesni teatar u Crnoj Gori.

Bonus video: