Svečano otvoren Kotorski festival pozorišta za djecu

Predstavom “Ivo Vizin – Kapetan od snova” otpočelo je još jedno ljetnje pozorišno putovanje za djecu, pod sloganom Put na mjesec
408 pregleda 0 komentar(a)
Sa prve festivalske večeri, Foto: Krsto Vulović
Sa prve festivalske večeri, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 02.07.2019. 13:29h

Sinoć je na Ljetnjoj pozornici u Kotoru svečano otvoreno 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Predstavom “Ivo Vizin – Kapetan od snova” u režiji Zorana Rakočevića, otpočelo je još jedno ljetnje pozorišno putovanje za djecu, pod sloganom Put na mjesec.

Djeca i roditelji, kako su saopštili organizatori, ispunili su Ljetnju pozornicu do posljednjeg mjesta, a direktor festivala Petar Pejaković najavio je bogat pozorišni i prateći program.

Tokom otvaranja festivala na scenu je sletio vanzemaljac Vanzemaljko koji je 27 godina lutao svemirom u potrazi za festivalom.

U narednih 12 dana djeca će preuzeti vlast i upravljati gradom, pa je povodom toga predsjednik opštine Vladimir Jokić predao ključeve grada Kristini Miljenović.

Večeras će u tri termina biti izvedena predstava “Muzej plesa” u produkciji “STANICA” – Servisa za savremeni ples iz Srbije. Predstava je namjenjena djeci uzrasta od tri do sedam godina, a biće izvedena u 18, 19 i 20 časova u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Takođe, na Pjaci od kina će od 20:30 sati biti izvedena predstava “Petar Pan” Dječijeg dramskog studija “Zahumlje” iz Nikšića.

Dnevni program je otpočeo jutros, okruglim stolom “Putovanje Iva Vizina”, u saradnji sa Maticom crnogorskom (ogranak Kotor).

Sjutra će u 20 sati u okviru festivala na sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” biti izvedena predstava “Bremenski muzikanti” Lutkarskog pozorišta Cizgi iz Turske, a iste večeri zakazano je izvođenje predstave “Mali Pirat” Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat na Ljetnjoj pozornici.

Pored ovih programa, za sjutra je najavljen muzički program “Pepeljuga” – Miona Topalović na violini i Davor Novak na klaviru, kao i predstava “Tre Sorelle” Kulturnog centra “Nikola Đurković” koja će biti izvedena na Pjaci od kina.

Ovogodišnji, 27. po redu Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i četiri revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom "Put na mjesec", predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK - Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

Bonus video: