Istaknuti crnogorski pijanista Nikola Vučković nastupio na Barskom ljetopisu

Vučković je u punoj koncertnoj sali izveo Listovu Sonatu u h-molu i Ravelov „Gaspard de la nuit“
374 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta, Foto: Radomir Petrić
Sa koncerta, Foto: Radomir Petrić

Muzički program 32. Barskog ljetopisa nastavio je nastup pijaniste Nikole Vučkovića koji je u punoj koncertnoj sali Dvorca kralja Nikole izveo Listovu Sonatu u h-molu i Ravelov „Gaspard de la nuit“.

Vučković je još kao učenik, pa kasnije i student, bio dobitnik prestižnih stipendija i nagrada, a pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima, svirao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar u regionu, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj.

Vrsni pijanista je nastupao i na brojnim festivalima u inostranstvu, a otvaranje „Verbania Musica“ u Italiji povodom 150 godina od smrti Fridriha Šopena ubraja u najvažnije u karijeri, ali, i za njega, kao za većinu njegovih kolega, nastupi na domaćim festivalima imaju posebnu vrijednost.

"Bez obzira na moje druge angažmane, uvijek mi je drago kad imam priliku da nastupam kod kuće, a za Bar sam posebno vezan jer sam tu i rođen. Ovdje nisam nastupao sigurno deset godina i hvala svima koji su me pozvali da se vratim. Prilike za nastup u Crnoj Gori jako su rijetke i sve se svodi na festivale, svi mi čekamo ljeto da bismo nastupali. Postoji par festivala koji su renomirani u Crnoj Gori, kao što je i „Barski ljetopis“ i uvijek mi je zadovoljstvo da nastupam na njima," kazao je nakon koncerta Vučković, direktor Muzičke škole u Budvi.

Iako kao direktor, kako sam kaže, obavlja administrativni dio posla, trudi se da među djecom širi ljubav prema klasičnoj muzici koja mu je najljepša stvar na svijetu.

"Apelujem na sve ljude koji to mogu, da pomognu djeci u našoj zemlji stvaranjem okolnosti i prilika da se pokažu i dokažu, a festivali zapravo i jesu takva vrsta okolnosti", dodao je Vučković.

Nakon završene niže muzičke škole u Budvi u klasi prof. Gabriele Aksamit, Vučković je upisao srednju muzičku školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera, a diplomirao je 2002. na Muzičkoj akademiji u Novari u Italiji, u klasi prof. Mariana Mike.

Tokom studija u Italiji, bio je dobitnik šest stipendija fondacije „Luciano Martelli“ iz Galiate, a uporedo je pohađao i studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Kraljevića, gdje je diplomira 2004. Magistarske studije završio je u klasi prof. Vladimira Bočkarjova.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar... U Italiji je nastupao i na svečanosti grada Martelaga, držao koncert u Milanu za najviše zvaničnike političke stranke „Forza Italia“, recital u Napulju, u Austriji je koncertirao u sali „Bosendorfer“ u Beču i „Royal Casino“ u Badenu... Njegove koncerte emitovale su RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno i radio stanica klasične muzike „Bela Bartok“ u Mađarskoj. U 2016. je bio klavirski saradnik za pobjednike internacionalnog takmičenja „Grand Prize Virtuoso“ u Salcburgu i član žirija „Golden Key Piano“ takmičenja u Njujorku.

Vučković je, od 2015. stalni član dua „2Soul(o)s“ sa istaknutom crnogorskom violinistkinjom Dušicom Kordić, koja je kao specijalna gošća barskog koncerta izvela „Rumunsku rapsodiju“, a na kraju sa Vučkovićem nastupila i na bis.

Kordić je osnovno muzičko obrazovanje započela u muzičkoj školi „Vida Matjan“ u Kotoru u klasi Ljudmile Petrove, srednje obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu u klasi istaknutog profesora Dejana Mihajlovića kod kojeg nastavlja i studije u Beogradu i Sarajevu. Diplomirala je 2006, a bila je stipendista „Berklee College of Music“ u Bostonu 2009. i „Roosevelt University“ u Čikagu 2003.

Apsolvent je Akademije lepih umetnosti u Beogradu, na Jazz odsjeku u klasi prof. Vladane Marković. Do sada je sarađivala je sa brojnim istaknutim umjetnicima kao što su: Henning Kraggerud, Irina Chukovskaya, Nick Miskoru, Oleg Janovski, a usavršavala je i Tap Dance u SAD. Od 2013. aktivno sarađuje sa crnogorskim gitaristom Draženom Jokovićem sa kojim je imala stotine nastupa u zemlji i inostranstvu, te snimila i izdala CD za renomirani festival „Bach Advent“ u njemačkom Arnštadtu gdje su redovni gosti.

Ostvarila je i trajne audio i video zapise za Radio i Televiziju Crne Gore, SAD, Njemačke i Norveške. Trenutno je angažovana kao profesor violine u muzičkoj školi u Budvi.

Bonus video: