Teška priča o disfunkcionalnoj porodici

Predstava “Balava”, u režiji Andreja Nosova, izvedena na Barskom ljetopisu
467 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz predstave “Balava”, Foto: Petović
Scena iz predstave “Balava”, Foto: Petović

Teatarski dio 32. Barskog ljetopisa preksinoć je na sceni u Starom gradu nastavila teška i uznemirujuća priča o disfunkcionalnoj porodici -„Balava“, kooprodukcijsko ostvarenje „Beo Arta“ i „Hartefakt“ fonda u režiji Andreja Nosova, po tekstu Dunje Matić.

Publika je pred sobom imala prikaz nerazumijevanja i ne samo generacijskog sukoba dvije sestre - Balavu i Malu - sa njihovim majkom i tetkom, koje su u svedenom mizanscenu, sa akcentom na izgovoreno, predstavile mlade nade srpskog glumišta Jovana Belović i Isidora Simijonović, te vedete Mirjana Karanović i Jasna Đuričić.

“Proces rada na liku majke bio je zahtjevan, sve do trena kada sam pronašla razumijevanje za takvu ženu. Bilo mi je grozno, čak u jednom trenutku sam mislila da odustanem, da ne mogu, jer toliko je grozna ta majka, nisam uopšte znala kako i odakle da joj priđem. Onda sam počela da posmatram stvari iz njene vizure, zašto je ona postala tako tvrda, tako neosjetljiva, tako zajedljiva. Shvatila sam onda da sam vidjela puno takvih osoba, takvih majki koje kao da se trude da ubiju svaku nadu svojoj djeci; da ih uvijek pokopaju, da ih zaustave, da kažu da nema smisla i da nisu dovoljno dobri. I onda sam shvatila da su to duboko povrijeđene osobe, da su zapravo toliko oštećene da misle da čine dobro svojoj djeci tako što im režu krila, jer misle da će pasti kao i one i da će se tako strašno razočarati u život, u sve, i da je bolje da ih ona povrijedi nego neko drugi”, rekla je nakon predstave Karanović.

“Stariji uprkos svojim razočaranjima ne bi smjeli da ubijaju nadu mladim ljudima jer kada si mlad imaš pravo da misliš da svijet počinje od tebe i da će sve biti drugačije, jer to je ono što pokreće svijet”, dodala je Karanović.

Bonus video: