Milović promoviše knjigu o Baranima širom barske opštine

Monografija donosi priče o Baranima koji su ostavili jak pečat u tom gradu, a nisu dospjeli u zvanične istorijske knjige jer nisu bili velikaši ili političari
848 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Zupcima, Foto: Radomir Petrić
Sa promocije u Zupcima, Foto: Radomir Petrić

Publicista, književnik i novinar Željko Milović pokrenuo je jedinstvenu i u Baru, a moguće i šire, dosad nezabilježenu književnu turneju.

Svoju dvotomnu monografiju “Ljudi iz grada bez vratî – (Ne)zaboravljeni Barani XX vijeka” sa storijama o 72 Barana koji su u XX vijeku svojim djelom ostavili jak pečat u tom gradu, a nisu dospjeli u zvanlčne istorijske knjige jer nisu bili velikaši ili političari, Milović je prvo promovisao u rodnim Zupcima, ispred crkve Svetog Ivana.

U mjesecima koji slijede, ovo djelo biće promovisano uzduž i poprijeko barske opštine, u mjestima odakle potiču junaci knjige, prvo u Dobroj Vodi, a potom u Polju, Crmnici, Starom Baru, Šestanima, Krajini, Pionirskom parku, Dvorcu kralja Nikole, zaključno sa Spičom, odnosno sutomorskom promocijom u oktobru.

"Želio sam da turneja počne baš ovdje, jet taj put od Grandovice ili Begova, pa s kraja mosta do Carina i gore do Milovića utisnut mi je u glavu istim nesmanjenim intenzitetom kao kad sam kao mali skupljao kućice škrokača pored mlina, brstio antiperke da nas dondo Petar ne vidi, hladio noge u jažu izviše kuće, odlazio na kupanje na B’zd’n, držao čaršav kad se tresu murve, pokušao da ulovim jegulje dižući kamene u rijeci, trpao gnjilu u kesu za likovno", kazao je Milović brojnim mještanimna i prijateljima koji su za ovu priliku došli u Zupce nadomak Bara.

On je knjigu opisao kao barsku u svakom smislu, ne samo po sadržaju, jer su u njenoj izradi učestvovali svi koji su mogli da pomognu na bilo koji način, od fotografija i arhivske građe, do novčanih donacija sa svih strana svijeta kako bi se omogućilo štampanje ovog obimnog i luksuzno opremljenog djela, čija je priprema trajala pune tri godine uz pomoć i podršku NVO “Povjerenje”.

O knjizi i autoru govorio je mr Ilija Vukotić, a moderatorka je bila Marija Babić. Dolores Doda Ćetković je govorila o roditeljima Nikoli i Danieli koji su jedni od junaka knjige, o čuvenom Kolji Barjaktaru govorio je njegov praunuk prof. mr Neđeljko Necko Đurović, a specijalni gost bio je Novica Radovanović iz Podgorice koji je pričao o svom pokojnom ocu Vojinu Radovanoviću koji je ušao u Riplijevu rubriku “Vjerovai ili ne” a i u ovu knjigu, po svom podvigu iz 1937. - istrčao je trasu od Pristana do vrha Sutormana prije tadašnjeg uskotračnog voza.

Bonus video: