Među najmlađima polaznicima prepoznaju se buduće kolege

Okončana II Ljetnja škola grafike koju je vodila utemeljivač-akademska umjetnica Nataša Drešić
549 pregleda 0 komentar(a)
Polaznici Ljetnje škole grafike u Baru, Foto: Radomir Petrić
Polaznici Ljetnje škole grafike u Baru, Foto: Radomir Petrić

U okviru pratećeg programa 32. Barskog ljetopisa, upravo je okončana i II Ljetnja škola grafike koju je prethodnih 14 dana vodila utemeljivač-akademska umjetnica Natasa Drešić iz Bara.

U crkvi Svete Venerande u Starom gradu otvorena je izložba radova kupno 23 polaznika starosti od sedam do 62 godine, koji su prikazali 44 rada. Postavku su otvorile ispred organizatora Vesna Vujošević Labović i Nataša Drešić, koja u razgovoru za “Vijesti” nije krila zadovoljstvo postignutim. Ova besplatna škola je inače od osmog jula radila svakodnevno po tri sata u crkvi Svetog Marka u Starom gradu.

“Grupa je bila mještovita, i zaista je bilo jako interesantno, u predivnom ambijentu za rad. Stari grad definitivno treba valorizovati na ovaj način i nadam se da će se ova škola nastaviti. Maksimalno sam se trudila da se posvetim podjednako svakome, uspjeli smo da sve dovedemo do finalnog rada. Radili smo visoku štampu linorez, jedan rad je bio jednobojan, radili smo kašikom, ručnu štampu, a dvobojni rad prsom. Za kratko vrijeme su upili osnove, poenta je bila da se objasni šta je to originalna grafika, da se napravi razlika između grafike i crteža, pojašnjavala sam im pokazujući grafičke listove. Išlo se korak po korak, na kraju su dobili jasnu sliku”, priča za “Vijesti” Drešić.

U komentaru tralenta polaznika, ukazala je da se među najmlađima odmah mogu prepoznati buduće kolege, “neki namjeravaju nastaviti školovanje u Srednjoj likovnoj školi, a jedna učesnica će, nadam se, upisati Akademiju”.

“Mladi uzrast definitivno imaj svojih kvaliteta, to je potpuna sloboda, vidi se po radovima. Od njih se ne očekuje crtačka potkovanost, to ide kasnije sa godinama, čak možda i to obrazovanje pokvari duh jer se težit enekim idealima i normama koje su postavljene, a taj mali uzrast posjeduje taj izraz duha na papiru”, dodaje Drešić.

Dan nakon izložbe, ona se odmah vratila u Ljubljanu gdje boravi na magistarskim studijama, apsolvent je slikarstva na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna kod profesora Branka Suhija. Poredeći grafičarska iskustva Crne Gore i Slovenije, ona ističe da su tamo mnogo bolji uslovi za rad, ali da kod nas vlada veća sloboda u izrazu.

“Grafika je u Sloveniji mnogo cjenjenija, ima podršku države, upravo je u toku čuveni Ljubljanski bijenale grafike. Kod nas nije tako i baš zato bih željela da se ova naša barska škola nastavi da postane tradicija, i zbog samih učesnika a i zato da se valorizuje pojam grafike jer je ona jako malo zastupljena u Crnoj Gori, malo je izložbi grafike, nadam se da je to ovo neki mali put i doprinos da se to popravi”, zaključila je Drešić.

Nataša Drešić je osnovne i specijalističke studije završila na grafičkom odsjeku cetinjskog Fakulteta likovnih umjetnosti u klasi profesora Anke Burić 2016. U 2015. bila je na studijskom usavršavanju na „Ecole Superieure d’Art de Lorraine“ u Mecu u Francuskoj. Dobitnica je stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017. kada je postala i član ULUCG. Tokom 2017. radila je kao pripravnik na slikarskom odsjeku FLU na Cetinju, a sada radi kao likovni pedagog u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi. Iza nje su i samostalne izložbe „Jesen grafike“ 2017, „Samoozbiljenje“ u CKB Podgorica 2017. i na Barskom ljetopisu 2017, „Samoozbiljenje“ u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u galeriji „Centar“, Podgorica, 2017, „Diplomska izložba“ u Galeriji 42 na Cetinju 2016, te „Ecole Superieure d’Art de Lorraine“, kao i niz kolektivnih izložbi i radionica.

Bonus video: