Anto Staničić uskoro dobija spomenik u Tivtu

Tivat postavlja više spomen-obilježja, među kojima i poznatom dječjem piscu
1516 pregleda 2 komentar(a)
Tivatski pisac konačno dobija spomen-obilježje (Ilustracija), Foto: Radio Tivat
Tivatski pisac konačno dobija spomen-obilježje (Ilustracija), Foto: Radio Tivat

Poznati tivatski pisac za djecu Anto Staničić, uskoro će u svom rodnom gradu dobiti spomen-obilježje jer će se na dnevnom redu predstojeće sjednice lokalnog parlamenta zakazane za 20. avgust, neći predlog odluke o postavljanju spomen-ploče Staničiću na njegovoj rodnoj kući.

Pored poznatog pisca, spomen-ploče će dobiti i u Drugom svjetskom ratu pali tivatski rodoljubi, istaknuti prosvjetni radnik Drago Milović i jedan od prvoboraca iz Krtola Branko Brinić, a po kojima ime nose osnovne škole u Tivtu i u Krtolima.

Bronzanu ploču sa natpisom “U ovoj kući je živio pisac za djecu Anto Staničić (1909-1991) autor ‘Malog pirata’”, Opština Tivat će postaviti na osnovu formalnog zahtjeva koji joj je uputio tivatski Centar za kulturu. Anto Staničić, dječiji pisac, rođen je u Tivtu 18. decembra 1909. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a u Zagrebu je studirao ekonomske nauke, nakon čega radi u u Radio Beogradu, u redakciji emisija za djecu, potom u Radio školi, te drugim redakcijama. Tokom života napisao je veliki broj knjiga za djecu, a inspiraciju je pronalazio u Boki Kotorskoj i njenim stanovnicima. Veliki uzor bio mu je djed koji je bio mornar, te je uglavnom pisao o svom zavičaju, plemenitim i jednostavnim ljudima i njihovom mornarskom životu.

Prva njegova knjiga koju je objavio 1951. godine nosi naslov “Priče na granici istine”. Potom je napisao roman za djecu “Mali pirat”.

Staničić je dobio književnu nagradu “Politikinog zabavnika” za roman “Galebovo gnijezdo” 1981. godine kao najbolje djelo za mlade. Takođe je dobio povelju i nagradu “Zmajevih dečijih igara” 1991. godine.

Razlog za podizanje spomen-ploče Antu Staničiću, iniciran je obilježavanjem 110. godišnjice od rođenja pisca, u želji da se na taj način sačuva uspomena i oda počast piscu koji je dao izuzetan doprinos kulturi i društvenom životu kako Tivta, tako i cijele Crne Gore.

Mermerne spomen-ploče postavljene na zgradama škola u Tivtu i Radovićima koje nose njihova imena, dobiće i Drago Milović i Branko Brinić.

Tivatski parlament na sjednici 20. avgusta treba formalno da da i saglasnost na izmiještanje starih spomen-obilježja: spomen-ploče u Drugom svjetskom ratu poginulim radnicima “Arsenala” Tivat, kao i spomen-ploče o podršci radnika “Arsenala” pobuni mornara u Boki 1918. godine. Te spomen-ploče nalazile su se na zapadnoj fasadi nekadašnje upravne zgrade ugašenog tivatskog vojnog brodogradilišta, a prije njenog rušenja su demontirane i spremljene u depo Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Te dvije spomen-ploče ponovno će uskoro, nakon skoro 13 godina od skidanja, biti postavljene i javnosti dostupne na novoj lokaciji – na zidu na novom glavnom ulazu u Porto Montenegro, u novosagrađenom produžetku Arsenalske ulice u Tivtu.

Bonus video: