Vinko Brešan: Priroda filma nije takmičarska

"Nagrade nisu ideja, to je samo poruka publici da pogleda jedan film", kazao je hrvatski reditelj
580 pregleda 0 komentar(a)
Brešan, Foto: Slavica Kosić
Brešan, Foto: Slavica Kosić

Hrvatski reditelj Vinko Brešan, član žirija dugometražnog igranog filma na Filmskom festival Herceg Novi - Montenegro film festival (FFHN-MFF), kaže da voli taj festival i da mu se rado vraća.

“Ove godine me festival izuzetno veseli zato što već gledam i gledaću četiri crnogorska filma i mislim da je to sjajan uspjeh crnogorske kinematografije”, kaže Brešan.

On ističe da je riječ o visokom kvalitetu filmova, sjajnom profesionalizmu i odličnim glumcima. Kaže da se mijenjaju teme što je dobro, ali njega veseli da u njima postoji doza humora, i u tragedijama i u trilerima i dramama, specifična za region. Iako učestvuje na festivalima i kao reditelj i kao član žirija, Brešan tvrdi da priroda filma nije takmičarska, kao što nije ni priroda umjetnosti.

“Ko će ocijeniti je li bolja Sikstinska kapela ili Mona Liza? To su velika umjetnička djela koja žive za sebe. Naravno kad gledamo filmove mi gledamo različite svjetonazore, neke različite mikrosvemire, gdje ljudi ispričaju različite priče, i to je teško upoređivati. Žiriji ovdje postoje da se stvori kolektivno zajedničko mišljenje, možda bi neki drugi žiri potpuno drugačije ocijenio filmove... Samo to je dokaz da priroda filma nije takmičarska jer zavisi puno od ukusa”, kaže Brešan i zaključuje da je film takmičarski zato što se stvaraoci takmiče, zato što postoje festivali i zato što se dijele nagrade.

“Festivale su izmislili producenti, distributeri, da upozore na neka ostvarenja i da kažu publici da pogledaju neki film. To je cilj, to je svrha festivala. Nagrade nisu ideja, to je samo poruka publici da pogleda jedan film”, kazao je Brešan.

On dodaje da, ipak, rađe na festival dolazi kao reditelj, jer “kao član žirija ima obaveze i mora raditi, a kao reditelj “dođe i uživa”.

Za “Vijesti” otkriva i da trenutno priprema film po drami njegovog oca (Ivo Brešan “Hamlet u Mrduši Donjoj“) i nada se da će iduće godine početi snimanje.

Vinko Brešan (Zagreb, 1964) studirao je filozofiju i komparativnu književnost, a diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Nagrađivan je više puta, a sa filmom

“Svećenikova djeca” učestvovao je na 27. FFHN-MFF i tada dobio nagradu “Milan Žmukić” koja se tradicionalno dodjeljuje za ukupan doprinos tom filmskom festivalu.

Bonus video: