Okončana 7. Ljetnja škola mozaika: Učili i više od tehnika

"Interesantan detalj je bio što smo imali polaznike sa svih strana svijeta", kazao je Vujošević
350 pregleda 0 komentar(a)
Oko 60 polaznika pohađalo školu mozaika, Foto: Radomir Petrić
Oko 60 polaznika pohađalo školu mozaika, Foto: Radomir Petrić

Izložbom radova polaznika, u Starom gradu je preksinoć okončana VII Ljetnja škola mozaika koju je u sklopu pratećeg programa Barskog ljetopisa vodio mr Petar Vujošević.

Autor i osnivač ove jedinstvene škole, magistar zidnog slikarstva Vujošević, za njenu organizaciju i rad je inače 2015. godine dobio Nagradu ULUPUDS za najuspješnijeg likovnog pedagoga na 50. Dečjem oktobarskom salonu u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

“Prethodnih 15 dana imali smo skoro 60 polaznika, sa kojima smo radili u sjajnoj atmosferi. Polaznici su učili mnogo više od same tehnike mozaika, u ambijentu Starog grada Bara koji je jedinstven, i svakako dodatna vrijednost svemu ovome i njihovom radu”, rekao je “Vijestima” Vujošević nakon otvaranja izložbe.

On je, inače, autor više projekata koji su realizovani u sklopu Barskog ljetopisa, počev od “Kamen je znamen” 2000, “Legenda o gvožđu” 2001, “Da, voda”, 2002. i “Jedan drugi svijet” 2004. godine. Vujošević je takođe osnivač i autor Beogradskog festivala mozaika 2016. i Festivala umjetnosti Virski ne -Virpazaru 2015. i 2016. Predavanja i radionice mozaika pored Bara držao je i vodio i u Arheološkom muzeju Budve 2015, Kalemegdanskoj tvrđavi, galeriji SULUJ i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Međunarodnom umjetničkom kampu u Trsteniku, galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu...

Među ovogodišnjim polaznicima barske škole bilo je i onih koji su je već pohađali ranije, ali, kako je istakao sagovornik “Vijesti”, i ti iskusni mozaičari su se lako uklopili, “svi su sve radili, od pravljenja mozaika i izlivanja, pa sve do čišćenja prostora”, Kuriozitet je da su rad škole sve vrijeme pratili brojni turisti koji svakodnevno obilaze Stari grad.

“Bio je zaista ogroman broj turista koji je dolazio, i pomalo radio sa nama. Interesantan detalj je bio što smo imali polaznike sa svih strana svijeta, iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Engleske, čak jedna polaznica od 13 godina iz Bara zna japanski jezik, pa su se turistima obraćali na njihovim maternjim jezicima i objašnjavali im tehnike, tako da je bilo interaktivno u svakom smislu”, dodao je Vujošević.

Bonus video: