Okončan 32. Barski ljetopis

Na tribini uoči zatvaranja festivala organizatori su sa gostima razmijenili utiske sa prethodnog i sugestije za naredno izdanje
463 pregleda 0 komentar(a)
Sa tribine “Veče sa organizatorima”, Foto: Radomir Petrić
Sa tribine “Veče sa organizatorima”, Foto: Radomir Petrić

Barski ljetopis, 32. po redu, zvanično je zatvoren preksinoć tribinom “Veče sa organizatorima”, na kojoj su sa organizatorima i selektorima festivalskih programa posjetioci razmijenili stavove o proteklom i sugestije za novo izdanje uglednog barskog festivala. Tokom punih sedam nedjelja, Ljetopis je Baranima i njihovim sezonskim gostima predstavio više od 100 različitih programa.

Direktorka festivala Ksenija Popović Ivanišević kazala je da je sa lanjskog susreta ovakve vrste “usvojeno i sprovedeno skoro sve od sugestija”, iskazujući zadovoljstvo pozitivnim reakcijama javnosti na ovogodišnju festivalsku pozorišnu produkciju “Don Kihot”.

“Ima i onih kojima se nisu svidjeli tema predstave i njena realizacija, ali, iako je ovo 2019. godina, i dalje je žena u crnogorskom društvu svakodnevni Don Kihot”, rekla je Popović.

Selektor pozorišnog segmenta Boris Mišković istakao je da je iznad svega mjerio kvalitet teksta izabranih komada, dok je dr Milun Lutovac za književni program rekao da je otpočeo “malim čudom”, parafrazirajući naslov prvog promovisanog romana, a svoj zvjezdani trenutak imao u, za Ljetopis atipičnoj, prezentaciji proze beogradskog repera Marčela.

Selektorka likovnog programa dr Anastazija Miranovićukazala je da je Ljetopis prvi od domaćih art festivala ukazao dužnu poštu slikarskom velikanu Urošu Toškoviću koji je preminuo ove godine, i najavila nastavak saradnje Ljetopisa i Narodnog muzeja Crne Gore.

Vesna Vujošević Labović je za prateći program istakla da je privukao veliku pažnju omladine i djece, te da je imao do sada najviše radionica i uličnih predstava i performansa.

Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih Bara i Ulcinja, pohvalio je organizatore što su i ove godine omogućili slijepim i slabovidim osobama da prate pozorišne predstave posredstvom naratora.

Književnik Miroslav Jovanović Timotijev sugerisao je organizatorima da u književnom segmentu obrate pažnju da se na festival pozove i neki eminentni stvaralac van ex Yu prostora, na šta je selektor Lutovac replicirao da je u posljednji čas ove godine otkazano gostovanje Mišela Uelbeka.

Profesorica Branka Ćalasan koja je vodila volontere istakla je njihov nesebičan angažman.

Predstavljena i prva muzička produkcija

Muzički program u selekciji maestra Bojana Suđića i Aleksandre Vojvodić Jovović, u oba izbora pobrao je najviše aplauza, podigao kriterijume ocjenjivanja za naredni Ljetopis, i svakako bio najkonzistetniji u kvalitetu tokom festivala.

Ove godine, Ljetopis je prvi put imao i svoju muzičku produkciju - “Antivari pop rock”, a Suđić je ocijenio da imenima ovogodišnjih izvođača Ljetopis kvalitativno prevazilazi sve dosadašnje granice.

Bonus video: