Herceg Novi će ugostiti više od 50 strip autora

"O Lazu Sredanoviću i ostalim najpoznatijim crnogorskim strip stvaraocima će pričati naš poznati strip teoretičar Luka Rakojević”, najavili su organizatori.
952 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Leo/HSF
Ilustracija, Foto: Leo/HSF

Na ovogodišnjem 13. “Hercegnovskom strip festivalu” (HSF), koji će se održati od 6. do 11. septembra, na deset lokacija u gradu predstaviće se 50 strip autora i teoretičara devete umjetnosti i biće organizovano pet koncerata.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 6. septembar na trgu Belavista nakon čega će posjetioci u galerijama “Sue Ryder” i “Josip Bepo Benković” moći da vide izložbu radova 12 specijalnih gostiju ovogodišnjeg izdanja HSF-a.

Programom otvaranja predviđen je i koncert italijanskog punk-rock sastava “Rodeo Clown” sa kojima svira i vrhunski strip umjetnik, stari prijatelj hercegnovske strip svetkovine, Antonio Luči. Muzičarima sa Sardinije kao predgrupe će nastupiti mladi hercegnovski rokeri - bend “Kupllung”, ali i kombinovani rok sastav “Gotam Vilans”. “Izuzetno bogat program počinje ove godine ranije nego prethodnih puta, jer će već u petak, 6. septembra ujutru u saradnji sa OŠ ‘Dašo Pavičić’, predavanje i radionice sa učenicima održati Lazo Sredanović, tvorac i autor legendarnog stripa ‘Dikan’ koji ove godine slavi 50 godina od izlaska prvog broja. O najpoznatijem balkanskom stripu će učenicima pričati i pedagozi Iztok Sitar iz Slovenije i Vladimir Vesović iz Srbije, a o Lazu Sredanoviću i ostalim najpoznatijim crnogorskim strip stvaraocima će pričati naš poznati strip teoretičar Luka Rakojević”, najavili su organizatori.

Ističu da “listu specijalnih gostiju koju predvodi Argentinac, legenda strip stvaralaštva Enrike Brecia, čine još i britanski trio sjajnih umjetnika Rufus Dajglo, Boo Cook i Sajmon Dejvis, Italijani Vanesa Belardo, Paskval del Večio, Andrea di Vito i Mario Alberti, te Španci Raul Alen i Havier Fernandes i dvojica izuzetnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije - Leonid Pilipović alias Punkerstein iz Srbije i Stjepan Štef Bartolić iz Hrvatske”.

“Herceg Novi će se za šest dana trajanja potpuno pretvoriti u scenografiju najboljeg produkta devete umjetnosti i kada cijeli grad diše ritmom HSF-a armija od više od 50 strip stvaralaca, među kojima su sada praktično već rezidentni umjetnici - Vilijam Simpson iz Velike Britanije, Moreno Buratini, Volter Venturi, Volter Trono i Antonio Luči iz Italije, Mirko Čolak, Aleksa Gajić, Stevan Subić, Dragana Kuprešanin i Zoran Stefanović iz Srbije, Tihomir Tikulin i Milko Peko iz Hrvatske i Filip Andronik iz Bosne i Hercegovine - crtaće po trgovima, plažama, kafićima, restoranima, družiti se na terasama, ulicama i klubovima i držati radionice i predavanja u školama i galerijama”, pojasnili su organizatori.

“I to je sve besplatno i sa ogromnim zadovoljstvom i građana i gostiju, ali i samih umjetnika koji svi listom podvlače da im je hercegnovska strip svetkovina, u svjetskim razmjerama omiljena manifestacija posvećena devetoj umjetnosti”, istakli su iz HSF-a. Ovogodišnje izdanje “Hercegnovskog strip festivala” biće u znaku obilježavanja nekih od strip krucijalnih istorijskih momenata strip umjetnosti poput 90 godina od izlaska “Tin Tina”, 80 godina “Betmena”, 60 godina “Asteriksa”, 50 godina “Alana Forda” i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa “Dikan”.

Trinaesto izdanje HSF-a završava se na “Peoples” beach–baru koncertom srpske rok grupe “Viva Vops”.

Bonus video: