SlovoNovo ugostiće i Garija Kasparova

Na temu “Rusija u kontekstu globalnog mira” govoriće Gari Kasparov, proslavljeni šahista, sada opozicioni lider
3028 pregleda 7 komentar(a)
Gari Kasparov, Foto: Beta
Gari Kasparov, Foto: Beta

SlovoNovo, forum ruske kulture u Evropi drugi put biće održan od 20. do 28. septembra u Crnoj Gori. Vodeći savremeni ruski galerista i kurator Marat Geljman, osnivač Dukley European Art Community u Budvi ugostiće i ove godine vodeća imena savremene ruske književnosti, likovne i muzičke umjetnosti.

Forum će biti održan pod pokroviteljstvom Rusa - ruskih pisaca, slikara, muzičara i novinara, koji potpuno ili djelimično žive i rade van Rusije. Organizatori foruma saopštili su da bi željeli da se ove godine u Dukljanskim vrtovima predstavi i ruski Njujork, pojavom Amerikanaca rodom iz Rusije, uz ruski London, Pariz, Berlin... Na primjer, zvijezde poput Ilje Kabakova, Komara i Melamida, Bakita Kenzeva biće dio delegacije iz SAD-a.

Tokom posljednje decenije, veliki talas kreativnih ljudi napustio je Rusiju. Vijek nakon Oktobarske revolucije i prvog talasa emigranata, još jedan naraštaj umjetnika, pisaca, novinara i drugih intelektualaca napušta Moskvu i Sankt Peterburg zbog rastuće represije i autoritarizma. Druga Rusija, koju predstavljaju ovi ljudi, nije geografski pojam - postoji tamo gdje su drugi Rusi. I tako je tokom nekoliko generacija druga Rusija - Rusija pjesnika i pisaca, Rusija kulture, uništena u Sovjetskom Savezu - sačuvana u podzemlju i u emigraciji.

Forum, prema riječima organizatora, ima zadatke i ambicije isključivo vezane za kulturu. Novi talas Rusa u Evropi i Americi sebe više ne naziva emigrantima. Pisci i umjetnici aktivno učestvuju u ruskom umjetničkom životu, ali istovremeno imaju i osobeno iskustvo Evropljana i Amerikanaca.

Forum će biti otvoren 20. septembra izložbom poznatog likovnog umjetnika i performera Olega Kulika i predstavljanjem radova ruskih umjetnika koji žive u Crnoj Gori, “Second House”: Sergeja Maksutina, Irine Korsakove, Igora Frolova, Jegora Jezikova, Ljube Ivanove, Denisa Panina i Marine Skepner.

Književna zvijezda ovogodišnjeg foruma, uz Mihaila Šiškina i Ljudmilu Ulicku, koje je publika srela prošle godine, biće svakako Viktor Jerofejev, enfant terrible ruske književnosti, spreman da svaki put iznova iznenadi čitaoce svojom prozom. Jerofejev je autor kultnih romana “Enciklopedija ruske duše”, “Pet reka života”, “Ruska lepotica”, “Dobri Staljin”...

Na temu “Rusija u kontekstu globalnog mira” govoriće Gari Kasparov, proslavljeni šahista, sada opozicioni lider i žestoki kritičar Vladimira Putina.

Na okruglim stolovima planiranim za ovogodišnje izdanje foruma biće riječi o širokom spektru tema - od religije, evropskih politika, etičkih aspekata genetskog inženjeringa u budućnosti, do modnih revija, projekcija filmova, poetskih večeri, koncerata...

U septembru 2018. godine u Crnoj Gori je održan prvi forum ruske kulture u Evropi „SlovoNovo“, koji je na svojoj platformi okupio više od 200 sudionika i gostiju iz različitih zemalja. U radu foruma učeszvovali su predstavnici kulturne i političke scene, novinarstva i biznisa koji ne žive u Rusiji. Forum se svojim prvim izdanjem pozicionirao kao sjajan kulturni događaj, jedinstven po broju sudionika-zvijezda: Borisa Akunjina, Mihaila Šiškina, Vladimira Sorokina, Ljudmile Ulicke, Borisa Grebenščikov, Andreja Makareviča, Ljeva Rubenštajna, Aleksandra Dolfina, Timura Kibirova, Alekseja Cvetkova, Aleksandra Kabanova, Andreja Ilarionova, Artjoma Troickog, Igora Cukanova, Rustama Adagmova, Konstantina Egerta, Timura Olevskog, Vladimira Dubosarskog, Alekseja Plutsera -Sorno, Dmitrija Vrubelja i Viktorije Timofejeve, Arkadija Trojankera i mnogih drugih. Pregledi događaja u kulturnom životu ruskog Londona, Berlina, Rige, Praga, Talina, Kipra, Crne Gore i Srbije. Organizovani su i okrugli stolovi o temama medija na ruskom jeziku u Evropi, ruskim kulturnim centrima, knjižarama, problemima odnosa s lokalnim kulturnim kontekstom, integraciji ruske kao dijela evropske kulture...U okviru foruma organizovane su i izložbe, susreti s književnicima, koncerti.

Kao i prošle godine, generalni sponzor foruma je kompanija „Stratex“ uz podršku hotelske grupe „September hotels“.

Bonus video: