"The Last Gift" na festivalu u Nišu

Vujovićev film govori o mladoj majci, koja spletom različitih okolnosti dolazi u iskušenje da ostavi svoje novorođeno dijete
673 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vujović na festivalu u Nišu, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Vujović na festivalu u Nišu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.08.2019. 10:54h

U okviru pratećeg programa 54. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma - Filmski susreti, u Nišu će biti prikazan autorski kratkometražni igrani film “The Last Gift” realizovan u nezavisnoj produkciji režisera Aleksandra Vujovića, crnogorskog reditelja, multimedijalnog umjetnika i producenta.

Film govori o mladoj majci, koja spletom različitih okolnosti dolazi u iskušenje da ostavi svoje novorođeno dijete, a snimljen je u Njujorku. Glavnu ulogu u filmu tumači Nada Vasilijević, a Vujović potpisuje scenario, režiju, produkciju i montažu. Direktor fotografije bio je Karlos Tamahon Korea, obradu zvuka i miks je uradio Jovo Kljajić, a pomoćnik reditelja i scenograf bio je Jangir Nurmagambetov.

Vujović je u drugoj polovini 2010. bio na filmaksom usavršavanju u Njujorku na New York Film Academy gdje je završio semestar Master programa za režiju, i tada je realizovao ovo djelo u saradnji sa New York Film Academy.

Inače, Vujović je u Njujorku snimio i svoj prvi autorski, kratkometražni igrani film “AS TRAINS GO BY“ objavljen 2016. u produkciji “Andromeda Pictures”, za koji je dobio međunarodnu nagradu SEE Film Festivala u Parizu za najbolji kratkometražni igrani film u 2017.

“The last gift” je u decembru 2018. bio prikazan u zvaničnoj selekciji na zatvaranju BaNeFF doc.short film festivalu u Stokholmu u Švedskoj. Prije toga, bio je prikazan u Milanu na prestižnoj Akademiji lijepih umjetnosti Di Brera. u okviru zvanične selekcije retrospektive “Video Zero”, te u Kini u okviru azijskog izdanja SEE film festivala iz Pariza.

Vujović je završio osnovne, specijalističke i magistarske studije na Akademiji lijepih umjetnosti di Brera u Milanu, na odsjeku Nove tehnologije umjetnosti - Kinematografija i video Tokom sedmogodišnjeg boravka u Milanu, realizovao je brojene projekte u oblasti audiovizuelnih komunikacija, među kojima i one za nstitucije i multinacionalne kompanije-Mediaset (Rete 4) i Diesel, Brera, Nacionalni Sindikat Lombardije CGIL), More Than Zero Crossmedia Festival...

U prvoj polovini 2010. u okviru kulturne asocijacije “MARV - Production“ iz Milana, čiji je jedan od osnivača, sa Markom Rivom realizuje u korežiji i produkciji, kratkometražni igrani film “The White Queen“, a 2012. u produkciji “Andromeda pictures” režira multimedijalnu predstavu sa elementima 3D-mapinga “U istom gnijezdu pod kraljevskim brijestom” prvu te vrste na području cijele Jugoistočne Evrope. U 2012. je režirao i interaktivnu multimedijalnu predstavu “Legenda o gradu”,

Ove godine, Vujović je bio predstavnik Crne Gore, u oblasti vizuelnih umjetnosti, na Bijenalu mladih umjetnika u Notingemu “UKYA City Takeover: Nottingham 2019”, sprema svoj prvi dugometražni igrani film “Luča Njegoševe noći“ po motivima istoimenog književnog djela Dimitrija Popovića, a u Beogradu će režirati multimedijalnu operu “Hadži Pantelijin šnajderaj” za šest vokala..

Predsjednik i osnivač producentske kuće “Andromeda Pictures”, Vujović je i docent na Univerzitetu Donja Gorica, te član organizacije za zaštitu prava filmskih producenata u Crnoj Gori A-PRAVA Montenegro i član Centra mladih naučnika i umjetnika CANU.

Bonus video: