Marginalizovane grupe u središtu pažnje Seanema film festivala

Na festivalu će kao i prethodnih godina biti organizovane otvorene panel diskusije
451 pregleda 0 komentar(a)
Sa prethodnih izdanja festivala, Foto: Dalibor Ševaljević
Sa prethodnih izdanja festivala, Foto: Dalibor Ševaljević

Peti Seanema film festival biće održan od 18. do 22. septembra 2019. godine u Ulcinju. Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto IN/EXCLUSION, a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), biće prikazano oko četrdeset dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

U glavnim takmičarskim kategorijima festivala, dugometražnog i kratkometražnog filma, biće prikazane najnovije produkcije iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta uz specijalan dodatak programa igranih i dokumentarnih filmova u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i EU Info centrom u Crnoj Gori kao i najboljih kratkih evropskih filmova u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom (Short Matters! program). I ove godine na festivalu biće edukativni program za srednjoškolce koji Festival organizuje u saradnji sa RYCO (Regional Youth Cooperation Office) i Filmskim centrom Crne Gore.

SEANEMA FILM FESTIVAL je jedinstven filmski festival u Crnoj Gori i regionu koji uvodi nov koncept, „umjetnost za društvene promjene“ (Art for social change), kombinaciju kinematografije i aktivizma, tj. kinoaktivizam. Ideja na osnovu koje je koncipiran festival je da kroz razvoj novih estetskih kriterijuma podstakne urbanu regeneraciju, te da ravnomjerno širi filmsku kulturu i podstiče razvoj filmske publike u manje razvijenim gradovima u Crnoj Gori. “Seanema” podstiče međukulturnu razmjenu vrijednosti, kao i omogućava nov prostor, kako fizički tako i medijski, za otvaranje dijaloga na teme društvenih dešavanja koje su relevantne i aktuelne za Crnu Goru, pa i šire.

Svako novo izdanje festivala ide pod određenom tematskom sadržinom. Tematski okvir pete edicije “Seanema” postavlja u središte pažnje marginalizovane grupe pojedinaca, žene, mlade, LGBTIQ osobe, etničke i rasne grupe, osobe sa invaliditetom, kao i one na sječištu identiteta.

Kroz posebno osmišljen filmski program i popratne aktivnosti, “Seanema” u svojoj petoj ediciji zadržava kritički odnos prema fenomenima koji se kose za demokratskim vrijednostima. “Seanema” doprinosi afirmaciji principa multikulturalnosti u Crnoj Gori, upravo kroz poštovanje načela nediskriminatorskog odnosa prema identitetu.

Na festivalu će kao i prethodnih godina biti organizovane otvorene panel diskusije.

Bonus video: