Savremena istarska umjetnost u Podgorici

Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, je istakao da je postavka koncipirana kao “panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri”
547 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova: Morović Oleg, Foto: Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore
Jedan od radova: Morović Oleg, Foto: Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore

Izložba “Savremena istarska umjetnost” biće otvorena u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, u utorak u 20 časova, a može se pogledati do 27. septembra i predstavlja početak saradnje Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Na izložbi će biti predstavljeno 67 radova od 19 umjetnika, a to su: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić iBojan Šumonja.

Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, je istakao da je postavka koncipirana kao “panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri”.

“Pošto se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prve veće hrvatske izložbe u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina, izabrani su radovi koji ilustruju likovna zbivanja u kontekstu relevantnog savremenog vizuelnog izražaja. Autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluostrvu utirali puteve savremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom vijeku, te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima i zajedno kreirali recentnu istarsku vizuelnu stvarnost. Kako razdoblje postmodernizma nije bilo sklono stilovima i trendovima, kao i što boljeg uvida u savremenu likovnost istarskog poluostrva, izložba nema čvrstu programsko - idejnu koncepciju već govori o izražajnom pluralizmu posljednje dekade koji je iskristalizovao vizuelne prioritete vođene savremenom likovnom misli, sve više zavisnoj o društvenoj i političkoj stvarnosti, ali i principima nove estetike bazirane na stripovskom, filmskom i cyber jeziku”, ističe Lučić.

U 2020. godini saradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istre nastaviće se i predstavljanjem savremenih crnogorskih umjetnika u Puli i u još nekoliko gradova Hrvatske, najavljeno je u okviru izložbe koju su podržali Grad Pula i Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

Bonus video: