Joanikije: Ćirilično slovo je hristoliko

Episkop budimljansko nikšićki kazao je da nije ništa čudno i neobično što je ćirilica napadana sa raznih strana
1678 pregleda 4 komentar(a)
Manifestacija organizovana po treći put: Sa otvaranja, Foto: Književni festival "Ćirilicom"
Manifestacija organizovana po treći put: Sa otvaranja, Foto: Književni festival "Ćirilicom"

Ćiriličnom pismu prijeti izumiranje, iako je to pismo našeg naroda, kulture i pismenosti, poručeno je preksinoć sa otvaranja trećeg književnog festivala „Ćirilicom“, koji na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi organizuju Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Narodna biblioteka Budve.

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije kazao je da nije ništa čudno i neobično što je ćirilica napadana sa raznih strana.

„Ćirilično slovo je hristoliko. Kao što je Hristos i oni koji su poveli put njega, često bili gonjeni u vrijeme svoga zemljaskog života, kao i Hrišćani od tada pa do danas kako gdje i kako u koje vrijeme, tako je ćirilica gonjena i to gonjenje ne prestaje. Ako hrišćane poistovjetimo sa Hristom, a nas, sebe sa ćirilicom, onda ćemo vidjeti kako je ćirilično slovo često bilo gonjeno, paljeno, zabranjivano i usuđivano“, poručio je Jaonikije na otvaranju festivala.

On je kazao da je tog gonjenja bilo mnogo u našoj nedavnoj, kao i rannijoj prošlosti, ali da to imamo i sada.

„I to jeste potvrda hristolikosti i neuništivosti, ćiriličnog slova, njegove snage, duhovne sile, jer oni koji mogu da izdrže tolika stradanja i gonjenja i da opet ostaju svoji na svome, i da ne promijene identitet, to znači da su božanski i da su Božiji“, naglasio je Joanikije.

Predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budve, dr Predrag Zenović nije krio zadovoljstvo što su organizatori po treći put uspjeli da organizuju jednu lijepu manifestaciju, koja slavi dugovjekovno pismo i sve što sa tim ide - civilizaciju i kulturu, koja je na tom pismu opstaje.

„Vjerujem da će i ove godine festival svojim programom pokazati koliko je kultura veća i šira od bilo koje politike, a posebno kada govori u jednom pismu, koje je staro 11 vjekova, koje prevazilazi i nacije, i kulture i sve one koncepte po kojima se mi danas dijelimo - tako jedno pismo je ćirilica“, naglasio je Zenović. On je istakao da za njega nije pitanje ćirilica ili latinica.

„Za mene je to jasna stvar - i ćirilica i latinica, posebno ako se ima u vidu da je veliki reformator, Vuk Karadžić, koncipirajući ovu azbuku koju danas koristimo u ovim našim jezicima, pokazao koliko su bliske ćirilica i latinica. Vjerujem da mi nemamo razloga da pravimo takav izbor, da jedno i drugo pripada našem biću, našoj kulturi i da jedna i druga zaslužuju da budu njegovane“, kazao je Zenović.

Prema njegovim riječima ćirilica, latinica i grčki alfabet su tri zvanična pisma Evrope danas

„I ako pogledate ovaj prostor oko nas (prostor između crkva u Starom gradu gdje se održava festival) vidjećete da je to upravo manifestacija tih triju kultura i civilizacija koje počivanju na tim trima pismima. I u tom smislu vjerujem da njegovanje kulturne baštine Budve mora da ima u vidu sva ta tri civilizacijska kruga koja se prepliću, koja komuniciaraju, koja stalno vode dijalog“, zaključio je Zenović.

Gradonačelnik Opštine, Marko Bato Carević kazao je da je „Ćirilicom“ za protekle tri godine prepoznata kao manifestacija od značaja za kulturu grada Budve, zbog cilja kojem strepi, a to promovisanje i čuvanje ćirilične istorije i kulturne baštine.

Nakon otvaranja festivala nastupio je hor „Sv. Jevstatije Prevlački“, a potom su o „Divoševom jevanđelju“ govorili pored episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija, i dr Viktor Savić i dr Milena Martinović.

Treći književni festival „Ćirilicom“ će trajati do 15. septembra.

Bonus video: