Budvanski krug Vide Ognjenović

Program posvećen Budvi biće upriličen sjutra u okviru trećeg izdanja festivala “Ćirilicom”
903 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Program posvećen Budvi u okviru trećeg književnog festivala “Ćirilicom”, pod nazivom „Budvanski krug Vide Ognjenović“ biće upriličen sjutra u Budvi, a događaj počinje u 21 čas na Trgu između crkava.

Na događaju će razgovarati čuvena rediteljka i književnica Vida Ognjenović i mr književnosti Božena Jelušić.

Organizatori događaja u saopštenju ističu da “Budvanski krug Vide Ognjenović” tvore Kanjoš Macedonović (1989), Trus i trepet (1994), Jegorov put (2000), Don Krsto (2007). Oni su dodali i da je autorka u Budvi i Paštrovićima otkrila ‘ružu mitova’ i ‘ružu legendi’, te da je brižljivo istraživala raznorodnu građu...

“Kretala se od istoriografskih tragova da bi u njima prepoznala, i uz pomoć dokumenata na nov način, ispričala vječite priče o čovjeku i njegovom trajanju. U isto vrijeme, Vidinim dramama je ‘pohranjeno’ i naše vrijeme, njegovi problemi i kontroverze”, ističe se u saopštenju.

Organizatori su naglasili i da je Budva sa Vidom Ognjenović “dobila svojevrsnu zavičajnu autorku, spisateljicu koja je svojim dramama uspjela da na sceni pokrene i oživi literarno i jezičko nasljeđe, običaje i kulturu, legendu i istoriografiju ovog kraja”.

Bonus video: