(VIDEO) Šta je ljudska sramota?

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT otvoren je italijanskom predstavom “Ljudska sramota” i svirkom benda “Gospoda Glembajevi”
1607 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Jelena Kontić
Scena iz predstave, Foto: Jelena Kontić

Čega se stidiš? Ili: “Čega te je sramota?” - Pitanje je koje je dočekalo goste na predstavi “Ljudska sramota” koja je otvorila ovogodišnje izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2019. Brojna publika koja se skupila u holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u ponedjeljak veče, pored papira sa ovim pitanjem i hemijske olovke da na isto odgovore, dobili su i krune sa natpisom “Happy New Shame”, odnosno “Srećna nova sramota”.

I FIAT je počeo! Pet glumaca izašlo je pred publiku u Velikoj sali KIC-a i počelo plesati, skakati, oslobađati se od stega u kojima se, reklo bi se, svi nalazimo. I upravo je to ono na šta ovaj komad, u kreaciji i dramaturgiji Silvije Gribaudi i Matea Maffsantija, upućuje. Oni su scenskim pokretom postavili niz pitanja o različitim vidovima sramote koja se u društvu nameće raznim povodima...

“Mogu li plakati?; Prdnuti?”... -ups! Da li je to sramota, pitali su (se) glumci. I kao logičan sljed događaja prikazana je i nevjerovatna želja predstavljanja savršenog života na društvenim mrežama, a sve zarad popularnosti i porasta broja takozvanih follower-a, odnosno pratilaca.

Da li je moderni čovjek spreman da svoj život i zadovoljstvo potčini onome što društvene mreže nameću i zahtijevaju od njega? - to nije bilo pitanje glumaca, ali se samo postavilo nakon što su počeli sarkastično govoriti: “Ja nikada ne bih uradila nešto zarad popularnosti na Instagramu/Facebooku”; “Ne bih ni ja”; “Ja možda bih... Ali ipak ne, ne bih”... Ali da, većina bi danas uradila sve, u tu srvhu...

Postavilo se tako i novo pitanje: “Šta ne biste nikada uradili?”. Tako se, korak po korak i glas za glasom i publika se oslobodila... Počeli su govoriti i odgovarati na to pitanje, a samim tim je i stid nestao, a tišina se razbila... Razbila se i sramota istupanja - ko će prvi? Nestala je i sramota tijela - glumci su se obnažili i pokazali da se tek prihvatanjem sopstvenih nesavršenosti možemo udaljiti od onoga što je predstavljeno kao ružno, loše, neprihvatljivo, sramotno...

Sramota u ime drugih je nestala kroz razgovore i ispovijesti glumaca koji su pričali tuđe priče, ali sa enormnom dozom emocije i empatije. U rečenici: “Ali to nije moja priča - to je vaša priča” postavljeno je pitanje svakoj individui u publici koliko su te “naše” priče zapravo naše a koliko ih osjećamo kao tuđe. I sramota porodice je nestala, sramota neuspjeha je takođe isprana u njihovom pokretu, sramota različitosti, sramota seksa...

Konačno je publika dobila pravi odgovor na pitanje o ljudskoj sramoti: “Stidim se zbog predrasuda koje imam kada upoznajem nove ljude” - kazala je jedna od četiri glumice, a druga nastavila:

“Jeste li ikada pomislili da je neko musliman, a da je on zapravo Jevrej, jeste li ikada pomislili da je neko gej, a zapravo je trans?”, pitala je sljedeća i pravi muk u publici je nastao...

“Nije me sramota da kažem da sam bila uhapšena, nije me sramota što sam poljubila ženu, da priznam da volim šljokice...”, iznosili su glumci jedno za drugim...

Sramota je ono najniže što instiktivno prvo usklikne. Sramota je biti rasista, sramota je ubijati pse, sramota je činiti da drugi osjećaju sramotu, zaključak je predstave koja je otvorila ovogodišnji FIAT.

Hrvatska predstava “Sve je u novcu” trećeg dana FIAT-a

FIAT se nastavlja danas hrvatskom pozorišnom predstavom “Sve je u novcu” u režiji Borisa Bakala, koji je istovremeno prevodilac i izvođač. Komad će biti izveden u 20 časova u dvorištu Kuslevove kuće. Koautori su rediteljka i performerka Elena Husu, plesačica i performerka je Daša Grgić, performer Manuel Buttus, glumac i performer Adriano Girardi, dok je tehnički dio uradio Saša Bogojević. “Ova cinična komedija bazira se na stvarnim osobama, stvarnim događajima, istinitim pričama, provjerljivim bankovnim i finansijskim podacima te na stvarnom stanju globalne ekonomije - sve primjenjivo na svakoga od nas”, navodi se u najavi trećeg dana FIAT-a.

U okviru filmskog programa u “Kolektoru”, u zgradi nekadašnje fabrike Titex, u 22 časa biće održana projekcija filma “Metropolis” u režiji Frica Langa.

Muzički program počinje u ponoć u dvorištu Kuslevove kuće, a muziku je pripremio FM Mirda.

“Glembajevi” izveli nove, ali i kultne numere

Na otvaranju FIAT-a nastupio je i poznati crnogorski sastav “Gospoda Glembajevi” i tom prilikom, na neki način, obilježili 30 godina na sceni.

U sastavu: frontmen vokal i gitara Srđan Vukadinović, gitarista i klavijaturista Ivan Marović, bas gitarista Milivoje Pićurić i bubnjar Goran Vukadinović, “Glembajevi” su se predstavili mnogobrojnoj publici u dvorištu Kusleove kuće. Izveli su neke novije numere, poput “Dobar pogled”, “Leptirova pjesma”, “Ajde znamo, aje da ne znamo”, ali i one po kojima su prepoznati, kao što su “Ljubav i jad” i “Ne znam”. I publika je pjevala vidno željna dobre svirke i atmosfere. “’Gospoda Glembajevi’ su u u Podgorici svoji na svome, uvijek su imali uglavnom gradsku publiku. Uz ‘Glembajeve’ su mnogi porasli,”, kaže Vukadinović i objašnjava da ga zbog toga nije začudila brojnost onih koji su došli na koncert.

Popularni “Glembajevi” nastavljaju sa koncertima, pa tako u petak sviraju u Tivtu, u okviru World Music Festa.

“Poslije toga imamo Beograd i, vjerovatno, Novi Sad. Planirali smo i jedan domaćinski koncert, ali vidjećemo gdje će to biti - Podgorica ili Cetinje. Pričamo priču benda ‘Gospoda Glembajevi’ i pozivamo sve goste na dobro se druženje”, najavio je Goran Vukadinović.

Bonus video: