Izložba slika Selvera Kardovića u KIC-u: Sve radove povezuju motivi čaršije, kula, pendžera...

Izložba se može pogledati do 30. septembra
882 pregleda 1 komentar(a)
“Zajednička crta u svim mojim radovima je analitični pristup”: Selver Kardović, Foto: Privatna arhiva
“Zajednička crta u svim mojim radovima je analitični pristup”: Selver Kardović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.09.2019. 10:40h

Crnogorski slikar Selver Kardović, predstaviće se prvi put podgoričkoj publici samostalnom izložbom u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u utorak, 17. septembra, a za tu priliku kako kaže pripremio je retrospektivu dosadašnjih radova.

Kardović, koji je završio Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda” na Cetinju i Fakultet likovnih umjetnosti u Novom Pazaru, do sada je imao nekoliko samostalnih izložbi između ostalog u galerijama Centra za kulturu Rožaje, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, “Velimir Leković” u Baru, hamamu Gazi Mehmet paše u Prizrenu, KIC-u Malesia u Tuzima... dok kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i regionu broji više od 50.

U razgovoru za dodatak “Kroz grad”, povodom izložbe u Podgorici koja će početi u 19 sati, a za koju je ulaz besplatan, Kardović je otkrio šta publika može očekivati, a osvrnuo se i na nedavne simpozijume van Crne Gore, na kojima je učestvovao.

“Ranije sam izlagao kolektivno u Podgorici, ali je ovo moje prvo samostalno izlaganje u glavnom gradu. Kako se prvi put samostalno predstavljam, želio sam da Izložim slike iz svih ciklusa do sada”, pojasnio je on, dodajući da će posjetioci KIC-a “Budo Tomović” u utorak moći da vide oko 30-ak slika, od kojih je većina rađena tehnikom ulje na platnu, dok će se među izloženim radovima naći i nekoliko crteža.

“Glavnu priču ove izložbe nose slike pod nazivom ‘Fermen’. Ta riječ zapravo označava dio bošnjačke narodne nošnje, gradske nošnje, poput prsluka koji se ne zakopčava”, pojasnio je Kardović.

Kako kaže, prvu izložbu poslije završene akademije nazvao je „Rascjep“, a taj ciklus smatra umjetničlim reagovanjem na svijet koji ga je okruživao.

“U pitanju je psihološko tretiranje figure i portreta. Taj sam ciklus sam izlagao u Novom Pazaru i Baru. Onda su na slikama počele da se pojavljuju apstarhovne plohe, dok je figuracija polako ‘isčezla’. Tako je nastao ‘Rascjep 2’, ciklus koji sam izlagao u Prizrenu, Kavadarcima i Tuzima”, prisjetio se on.

Kako kaže, teme koje povezuju sve njegove radove su motivi čaršije, kula, pendžera, mahala...

“To su teme koje su bile prisutne tokom cijelog mog školovanja, kroz Srednju umjetničku školu, preko akademije, pa evo i sada.

Naravno, u startu je to bilo samo puko preslikavanje stare arhitekture naše čarsije, a sada je drugačiji pristup i drugačija poruka”, pojašnjava slikar iz Rožaja.

“Zajednička crta u svim mojim radovima je analitični pristup, kako slici tako i crtežu, način rada, potezi... Obično započinjem stvaranje slike iz tamnih površina... ne koristim crnu boju, već je dobijam miješanjem zelene i crvene. Dosta se služim kontrastima i na svim slikama možete vidjeti određeni ‘vez’ tankom četkom”, nastavlja Kardović.

Posljednji ciklus, po kojem je i ova retrospektiva koja će biti prikazana u Podgorici dobila naziv, prvi put je predstavljena javnosti u septembru prošle godine.

“Izložba ‘Fermen’ održana je tada na glavnom trgu u Rožajama, koji se zove trg Mula Jakupa ef. Kardovića. Kako se na slikama pojavljuje i lik mog prađeda, ja sam tako uvezao prilu sa nazivom trga”, pojasnio je Kardović, koji je nedavno svoj talenat pokazao i u Bosni i Hercegovini, ali i u Turskoj.

“Trudim se da bar jednom godišnje pođem van države na kvalitetno putovanje, odnosno da učestvujem na određenim Art simpozijumima. Prošle godine sam bio u Adani u Turskoj, ove godine u Sarajevu, a sljedeće se nadam da će to biti Kipar.

Tako upoznajem nove ljude, snimim nove impulse... To bude kao dobra infuzija za dalji rad i stvaranje”, ispričao je Kardović.

Bonus video: