“Delegacija” osvojila Seanema film festival

Žiri u sastavu Ilir Butka, Veliša Popović i Jovana Bojović, odabrali su najbolja ostvarenja na ovogodišnje ulcinjskom festivalu
597 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Seanema Film Festival
Sa dodjele nagrada, Foto: Seanema Film Festival

Ostvarenje reditelja Bujara Alimania “Delegacija” proglašeno je najboljim dugometražnim igranim filmom na ovogodišnjem, 5. Seanema film festivalu, koji je u Ulcinju održan od 18. do 22. septembra

“Riječ je o kompleksnoj univerzalnoj priči čija se radnja dešava u periodu pri kraju komunizma, a početku demokratskog društvenog poretka. Film karakteriše izraziti filmski jezik, odlična fotografija, režija, scenario, izbor glumaca”, stoji u obrazloženju žirija koji su činili direktor Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju Ilir Butka, producent iz Crne Gore Veliša Popović i crnogorska dramaturškinja Jovana Bojović.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film “Zaposlena” reditelja Nikosa Labôta, a koji govori o teškoj ekonomskoj situaciji, ne samo u Grčkoj.

“Fokus je na individualnosti, sa jedne i porodici sa druge strane. Odlična fotografija se može smatrati protagonistom filma, koji uprkos svemu nosi jednu pozitivnu poruku”, naveo je žiri.

Specijalno priznanje dobila su dva filma “Grudi” Marije Perović i “Otvorena vrata” u režiji Florenca Papasa.

“Oba filma kojima je dodijeljena specijalna nagrada tretiraju ženske teme, ali na potpuno različite načine. ‘Grudi’ karakterišu različiti, vrlo slojeviti karakteri koji oslikavaju društvenu situaciju. Film nosi jednu optimističnu notu koja se bazira na solidarnosti i prijateljstvu.

seanema
Sa zatvaranja festivala(Foto: Seanema Film Festival)

‘Otvorena vrata’ je film koji nas podsjeća na važnost osnovnih porodičnih vrijednosti koje se sve više gube u savremenom svijetu koji teži individualnosti i materijalizmu”, istakli su iz žirija.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto bio “In/Exclusion”, a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), prikazano je 50 filmova na nekoliko lokacija u Ulcinju, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno - angažovanim temama.

Odabrani filmovi su proizvod saradnje Albanije, Srbije, Grčke, Kosova, Italije, Sjeverne Makedonije, Francuske, Hrvatske i Crne Gore i neki od njih su podržani od strane Eurimaža i SEE Cinema networka, što je odličan primjer saradnje u regionu i Evropi.

Izabrani i najbolji kratkometražni filmovi

Žiri takmičarskog programa kratkometražnog filma koji su činili reditelj i producent iz Crne Gore Dušan Kasalica, glumica iz Srbije i direktorica “Bašta festa” Maja Suša i direktorica Dokufesta iz Kosova Nita Deda, odlučili su da nagradu za najbolji kratkometražni film dodijele ostvarenju “The van” u režiji Erenika Beqiria ”za snažan i upečatljiv film u svim segmentima, a posebno u ubjedljivom performansu protagoniste koji nam govori priču do kojih granica može ići borba za boljim životom ne samo na planu individualca već i porodice”.

Nagrada za najbolju režiju kratkometražnog filma dodijeljena je rediteljki filma “Brotherhood” Meryam Joobeur ”za vješto, uzbudljivo i kompleksno vođenje ekipe i odlicnih aktera u građenju dirljive priče koja se tiče porodice i odnosa unutar iste”.

Specijalno priznanje žirija prripalo je filmu “Posljednja slika o ocu” reditelja Stefana Đorđevića “za promišljeni uzbudljiv film koji suptilnim glumačkim sredstvima i autentičnim vizuelnim identitetom, dostojanstveno prikazuje odnos oca i sina i u potpunosti prenosi snažnu emociju”.

Bonus video: