Bogdanović u Danilovgradu: Potpisan Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture

On je podsjetio da je u Danilovgradu predstavljen prvi proizvod iz programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” - solarna klupa, najavljujući da će u oktobru raspisati i drugi konkurs iz pomenutog programa, „te pozivam sve stvaraoce iz Danilovgrada koji imaju ideje da se prijave“
531 pregleda 0 komentar(a)
Kovačević i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Kovačević i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Izuzev toga, tokom sastanka u Opštini Danilovgrad upriličen je i susret sa direktoricom Umjetničke kolonije Danilovgrad Vesnom Jovović i akademskim vajarom iz Indije Gadadharom Ojhu, koji ove godine učestvuje na Simpozijumu. Nakon toga, uslijedio je obilazak radova na rekonstrukciji Umjetničke kolonije i Zavičajnog muzeja.

Iz ministarstva je rečeno da je Bogdanović nakon potpisivanja Ugovora saopštio kako vjeruje da je taj dokument još jedan doprinos jačanju pozicije Danilovgrada kao jednog od centara vajarstva - ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

"Uz to, želim pomenuti da je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo sredstva od gotovo 100 hiljada eura za projekte u Danilovgradu. Prije svega ću istaći sanaciju Zavičajnog muzeja, kao najizdašniji projekat. Uz to, želim istaći i da smo sagledali mogućnosti za nastavak istraživanja na lokalitetu tvrđave u Spužu i vjerujem da ćemo dogodine i na tom planu imati konkretne aktivnosti“, istakao je on.

Aleksandar Bogdanović, Zorica Kovačević
Kovačević i Bogdanović danas u Danilovgradu(Foto: Ministarstvo kulture)

Zavičajni muzej je, kako je istakao Bogdanović, renomirana institucija koja raspolaže sa četiri hiljade muzejskih jedinica iz arhivske i bibliotečke građe, navodeći da postoji velika mogućnost da se ta ustanova dodatno valorizuje.

„Ministarstvo kulture će i u narednom periodu obezbijediti dodatnu finansijsku podršku, imajući u vidu da je ukupan projekat koštao 125 hiljada eura i da je Ministarstvo, zajedno sa Opštinom Danilovgrad, snažno iskoračilo u pravcu rekonstrukcije i adaptacije ovog afirmativnog prostora, kada su kulturne politike Danilovgrada u pitanju“, rekao je ministar Bogdanović.

On je podsjetio da je u Danilovgradu predstavljen prvi proizvod iz programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” - solarna klupa, najavljujući da će u oktobru raspisati i drugi konkurs iz pomenutog programa, „te pozivam sve stvaraoce iz Danilovgrada koji imaju ideje da se prijave“.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da su danas obišli početak radova na rekonstrukciji Umjetničke kolonije Danilovgrad, za koje je Opština, kako je podsjetila, ove godine obezbijedila od Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture 50 hiljada eura.

„Imamo jedan dio donatorskih sredstava i nadamo se da ćemo za mjesec prvu rekonstrukciju završiti. Nakon toga, nastavljamo kompletno projekat da dovedemo do kraja i stvorimo uslove da naši vajari mogu da stanuju u samoj zgradi i da koristimo zgradu za dodatne aktivnosti Umjetničke kolonije, koja naredne godine slavi jubilej 48 godina postojanja“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da joj predstavlja zadovoljstvo kako je završena rekonstrukcija Zavičajnog muzeja čija je, kako je podsjetila, investicija bila 125 hiljada eura, koja su obezbijedili zahvaljujući Ministarstvu kulture.

„Zgrada Zavičajnog muzeja je potpuno rekonstuirana, nabavljena je oprema. U toku su postavke koje rade zaposleni u muzeju. Nadamo se da ćemo do 9. decembra završiti reljef Danilovgrada, lapidarij i sve ono što je neohodno da bismo i to promovisali u čast oslobođenja Danilovgrada“, istakla je Kovečević.

Ona je kazala da je sa ministrom kulture dogovorila i naredne aktivnosti za 2020. godinu.

„Imaćemo i dalje podršku Ministarstva kulture za sve projekte koje budemo imali. Želim da zahvalim ministru na podršci koju daje Vlada i Ministarstvo kulture. I u narednom periopdu radićemo na valorizaciji kulturnih dobara u našoj Opštini kako bismo turističku ponudu što bolje pripremili i ponudili velikom broju ljudi da svrate u našu Opštinu“, poručila je Kovačević.

Ukupan budžet „Internacionalnog simpozijuma skulpture“ u 2019. godini iznosi 8.195,00 eura.

Bonus video: