Najčudniji bend za koji niste čuli

Autor romana “Atlas oblaka” nakon pet godina objavljuje novu knjigu
905 pregleda 0 komentar(a)
Mičel, Foto: Shutterstock
Mičel, Foto: Shutterstock

Autor besteselera “Atlas oblaka”, Dejvid Mičel, dotakao se priče o “najčudnijem britanskom bendu za koji nikad niste čuli” u njegovom prvom romanu nakon pet godina “Bulevar Utopija”.

Najavljujući knjigu koja će biti objavljena u junu naredne godine, Mičel je iznio maksimu da je “pisanje o muzici poput plesanja uz arhitekturu”, te istakao da je iz toga nastao “Bulevar Utopija”.

“Pjesme uglavnom koriste jezik, ali muzika direktno utiče na vas iznad ili ispod jezika. Može li roman napravljen od riječi, koji ne dolazi sa ugrađenim zvučnicima i blututom, da istraži zvučne misterije muzike i njen uticaj na ljude i svijet? Kako? Da li je moguće plesati uz arhitekturu? ‘Bulevar Utopija’ je moj pokušaj da odgovorim na ta pitanja”, saopštio je britanski književnik.

Tako će prema najavama izdavača Sceptre “Bulevar Utopija” (Utopia Avenue) donijeti “neobuzdanu priču” o britanskom bendu istog imena koji je proizašao iz londonske psihodelične scene 1967. i koji je predvodio folk pjevač Elf Holovej, gitarsko božanstvo Jasper De Zot i bluz basista Din Mos.

“Utopia Avenue su objavili samo dva albuma tokom svog kratkog i vatrenog putovanja od klubova u Sohou do prostranih sala, ‘Top of the Popsa’ i sudbinske dvije sedmice u Americi na jesen 1968”, stoji u saopštenju izdavača.

Dodaje se i da nova Mičelova knjiga govori o “neredima na ulicama i revolucijama u glavama, o drogama, bitangama, ljubavi, seksu, smrti, umjetnosti, o porodicama koje biramo i onima koje ne biramo, o faustovskom paktu o slavi i klizavim stepenicama do zvijezda”.

“Možemo li promijeniti svijet u turbulentna vremena ili svijet mijenja nas? Utopija ne označava određeno mjesto u prostoru, ali da li bi nam svjetliji svijet bio nadomak ruke da imamo mapu?”, pitaju se izdavači.

“Bulevar Utopija” dolazi nakon Mičelovih romana “Slejdova kuća” iz 2015. i “Nevidljivi sati” iz 2014. koji su bili na širem spisku za Bukerovu nagradu. Među njegovim starijim naslovima je i “Atlas oblaka” koji se našao na devetom mjestu najboljih 100 knjiga 21. vijeka po izboru britanskog “Guardiana”, te koji je uz “broj9san” bio takođe nominovan za Bukerovu nagradu.

Bonus video: