Crnogorski simfonijski orkestar i Kanjizares otvorili Gitar fest

Poznati španski gitarista već je učestvovao na nikšićkom Gitar festu
475 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Međunarodnog festivala gitare, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja Međunarodnog festivala gitare, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski simfonijski orkestar i jedan od najpoznatijih i najuticajnijih flamenko gitarista današnjice, Huan Manuel Kanjizares, otvorili su 14. izdanje Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću. Orkestrom, koji je koncertom u Nikšiću započeo ovogodišnju sezonu, dirigovala je Nada Matošević Orešković iz Hrvatske.

Izveden je Kanjizaresov „Mediteranski koncert“ za gitaru i orkestar koji je napisan po narudžbini Simfonijskog orkestra Barselone za potrebe EU projekta Music Up Close Network. Premijerno je izveden u Barseloni, u novembru prošle godine, a pisan je kao omaž Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru čiji se koncert „Aranhuez“ smatra jednim od najboljih djela repertoara za klasičnu gitaru. I ostatak programa činila su poznata orkestarska djela posvećena velikim španskim kompozitorima.

“Vrlo sam zadovoljan. Ovo je inače moja premijera mediteranskog koncerta u Nikšiću. Izuzetno sam oduševljen orkestrom, svidjeli su mi se od prve probe. Prijatno mi je da sviram ovdje, volim ovu publiku, jer je puna poštovanja. To je energija koja se osjeća na samom koncertu”, kazao jeKanjizares nakon nastupa.

Poznati španski gitarista već je učestvovao na nikšićkom Gitar festu.

“Ovaj festival je vrlo bitan, jer inspiriše u najvećoj mjeri omladinu da se pozabavi i približi tom zvuku gitare. To je i moja misija, kao profesora flamenko gitare. Ovakav festival bitan je za razvoj muzičke kulture podmlatka Crne Gore”, smatra Kanjizares.

Direktor Festivala, Goran Perišić, istakao je zadovoljstvo što se saradnja sa Muzičkim centrom ne prekida, a zahvalio se i ostalim institucijama koji ih podržavaju sve ove godine.

Međunarodni festival gitare
Sa otvaranja Međunarodnog festivala gitare(Foto: Privatna arhiva)

“Nakon 14 godina njegovanja gitare kap onstrumenta i 14 festivala posvećenih gitari i onom što je pisano za gitaru, odlučili smo da ovogodišnji festival posvetimo španskoj muzici, onome što on nosi, tako da su sva četiri koncerta u duhu španske muzike i sa tim razlogom festival nosi radni naziv ‘Viva Espana’”, istakao je Perišić.

Iako je, kako je kazao, za njih svaki festival jubilaran, za narednu godinu, kada obilježavaju 15 godina svetkovine gitare u gradu pod Trebjesom, najavio je iznenađenje o kome nije želio još uvijek da govori.

Večeras će u Sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20 časova, koncert održati španski gitarski duo, Manuel Kanjizares i Huan Karlos Gomez.

"Flamenko koji ćemo predstaviti je najreprezentativnija španska muzika i nadamo se da ćemo napraviti pravi španski ambijent u koncertnoj dvorani. Gomeza poznajem zaista dugo. Odličan je gitarista i još bolja osoba. Imamo dobar odnos, a to ćete moći da osjetite i na pozornici", poručioo je Kanjizares.

Manifestaciju, čiji je organizator NVO „Anagastum“, – osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić i Nikšićko pozorište.

Bonus video: